Hlavní obsah

Bývalý hokejový reprezentant Burda se zabil při dopravní nehodě. Bylo mu 45 let

Praha

Tragédie otřásla českým hokejem. Při dopravní nehodě u Hodonína vyhasl v pondělí v pouhých 45 letech život bývalého sparťanského obránce a reprezentanta Václava Burdy.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Václav Burda, bývalý český hokejový obránce, účastník MS 1998, kde získal bronzovou medaili.

Článek

„Venca byl skvělý hokejista a vynikající a férový chlap. Několikrát jsem ho oslovil a přál jsem si, aby byl ve Spartě, ale miloval práci skauta. Přesto byl pořád naší organizaci velmi blízký. Prožíváme velkou bolest nad jeho ztrátou a chtěl bych tímto za nás všechny vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a rodině," řekl pro klubový web Petr Bříza, předseda představenstva a majitel HC Sparta Praha.

V devadesátých letech patřil Burda ke kmenovým hráčům pražského klubu, s nímž v roce 1993 získal titul. Nebýt zranění, mohla se lesknout víc i jeho kariéra v národním týmu, za který sehrál 19 zápasů a na krk si pověsil bronz při mistrovství světa 1998 ve Švýcarsku.

Mimořádně talentovaný bek hrál za sparťanské áčko už v sedmnácti letech a nikdy nedal dopustil na trenérský tandem Pavel Wohl, Josef Horešovský.

V roce 1999 odešel do Švédska, kde působil tři sezóny v klubu Lulea, jeho zahraniční angažmá ale ovlivnily potíže s břišními svaly, kvůli nimž v roce 2002 ukončil hráčskou kariéru.

Díky přirozené inteligenci a velkému přehledu však velmi brzy začal skautovat pro Ottawa Senators. Burda stál i za příchodem fenomenálního švédského beka Erika Karlssona.

Loni po patnácti letech začal pracovat pro Edmonton Oilers, ačkoli měl od Ottawy nabídku působit jako ředitel hráčských operací. S vervou se pustil do práce pro nový klub, měl energii, spoustu plánů.

16. červenec však přinesl zdrcující zprávu.

Reklama

Související témata: