Hlavní obsah

V Chomutově prožil obrovské zklamání, teď je Šťastný v Košicích

Chomutov

Před pár dny skončil v hokejovém Chomutově, ale už má nové angažmá. Asistent trenéra Pirátů Jan Šťastný byl po odchodu ze severu Čech už počátkem května představen jako nový sportovní manažer slovenského extraligového klubu HC Košice. Vymění tak českou extraligu, z níž chomutovský celek sestoupil, za nejvyšší soutěž v zemi letošního pořadatele mistrovství světa. K působení v Chomutově se Šťastný ještě vyjádřil po neúspěšné baráži.

Foto: Josef Pešout, Právo

Jan Šťastný, dosud asistent trenéra v Chomutově.

Článek

U týmu jste působil nepřetržitě čtyři roky jako asistent hlavního kouče Vladimíra Růžičky. Našel byste hlavní body, které vedly k pádu z extraligy?

Nechci se na nic vymlouvat. Když se nám podařilo nějakým způsobem nakopnout, přišla krize. Připravovali jsme se na baráž a do toho „kauza tatarák". Těch věcí bylo na jede klub za sezonu tolik, až je to neuvěřitelné. Osobně jsem se s tím nikdy nesetkal. Prožíval jsem velké zklamání. Byli jsme totiž odhodlaní, že baráž zvládneme.

Patříte do mladší trenérské generace, přesto vás stál boj o záchranu spoustu sil?

Pro mě i z pozice asistenta na to, kolik mi je let, tedy osmatřicet, se cítím o dvacet víc. Psychicky i celkově jsem byl hodně dole.

Jaká byla reakce a odezva majitelů klubu?

To bych nechal bez komentáře.

Už se o tom dlouze psalo, ale proč si myslíte, že na úkor Chomutova postupuje do extraligy zrovna Kladno?

Byl tam faktor X Jaromír Jágr. Je to na knížku, že taková legenda se vrátí do Kladna a z postu majitele a rozdílového hráče a v podstatě i trenéra mu mužstvo šlape. Proto asi jsou zaslouženě tam, kde jsou.

Co soudíte o budoucnosti chomutovského hokeje po sestupu?

Nechtěl bych se pouštět do nějakých velkých úvah. Myslím, že bude důležité na lidech, které hokej v Chomutově zajímá, aby pracovali na sto padesát procent a pokusili se kvůli juniorům a mládeži o to, aby tady hokej pokračoval na nejvyšší úrovni.

Říká se, že když někdo padne na dno, může se jen odrazit nahoru.

Doufám, že tohle rčení a snad i pravidlo bude platit i v Chomutově. Ale nejsem ten, kdo má mluvit o budoucnosti. Jako asistent trenéra a manažer mládeže jsem se věnoval juniorům i akademii, to byla moje práce. A jak jsme ji zvládli, a co dál, na to by měl odpovědět někdo jiný.

Reklama

Související témata: