Hlavní obsah

Přestupová bomba! Sparta přivádí další hvězdu, získala českého mistra světa

Praha

Touží se vrátit zpátky mezi tuzemskou hokejovou elitu a během letní pauzy si na trhu počíná velmi aktivně. A po forvardech Vladimíru Růžičkovi mladšímu či Michalu Řepíkovi hlásí hokejová Sparta další zvučnou posilu. Víceletou smlouvu podepsal s Pražany čtyřiatřicetiletý český reprezentační útočník Marek Kvapil, který naposledy působil v Liberci!

Foto: Jiří Štarha, www.hcsparta.cz

Dojednáno, posila podepsala. Marek Kvapil a generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Článek

„Se Spartou jsem koketoval už v minulosti jako junior i rok a půl zpátky, když jsem se vracel z Ruska. Přiznávám, že mě to do klubu táhlo už dřív. Oblékat dres Sparty vnímám jako obrovskou výzvu ve své kariéře. Moc se na působení v Praze těším stejně jako na zápasy před tradičně zaplněným hledištěm domácí O2 areny," prohlásil Kvapil pro oficiální stránky klubu.

S Bílými Tygry měl platný kontrakt ještě pro příští sezonu, byl jejich klíčovým hráčem, proto mohlo leckoho celkem překvapit, když se klub s Kvapilem před necelými třemi týdny domluvil na předčasném ukončení smlouvy.

Foto: Jiří Štarha, www.hcsparta.cz

Nová megaposila Sparty Marek Kvapil se sportovním ředitelem klubu Petrem Tonem.

Že mezi oběma stranami neklapalo vše podle ideálních představ, dokládá i situace ze závěru uplynulé sezony, kdy Severočeši bojovali ve finále play off proti Ocelářům o Masarykův pohár.

Kvapil, druhý nejproduktivnější hráč i střelec poslední extraligové sezony, s mužstvem neodjel na nakonec poslední šesté utkání série do Třince, Liberec tehdy jako důvod uvedl blíže nespecifikované problémy v horní části těla. Podle informací Sport.cz však český reprezentant narozený ve slovenské Ilavě neměl zdravotní patálie takového rázu, které by mu znemožnily hrát zápas.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Kvapil mění liberecký dres za ten sparťanský.

Vztahy Kvapila s Libercem prostě hodně ochladly a vše vyústilo prohlášením Bílých Tygrů z úvodu června, že došlo k vzájemnému ukončení smlouvy. Mistr světa z roku 2010 zvažoval i zahraniční angažmá, nakonec si ale plácl se Spartou, která o něj hned po krachu kontraktu s Libercem jevila velký zájem.

„Když jsme se dozvěděli, že je tento hráč volný na trhu, začali jsme ihned jednat. Jsme strašně rádi, že jsme se dokázali na spolupráci domluvit s jedním z nejlepších hráčů minulé sezony. Marek dlouhodobě patří k nejproduktivnějším hráčům, ať už to bylo v Brně, nebo loni v Liberci," říká sportovní ředitel Petr Ton.

„Od Marka si slibujeme nejen produktivitu, ale celkově ho vnímáme jako jednu z největších hvězd extraligy. Tím pádem v něm vidíme jednoho z potenciálních tahounů a lídrů týmu," dodává Ton.

Kvapil si tak v české extralize zahraje už za pátý klub. Před Libercem oblékal dres Slavie, Vítkovic a brněnské Komety, s níž před dvěma lety vyhrál mistrovský titul. Ve své sbírce má i dva Gagarinovy poháry pro šampiona KHL, které získal v letech 2012 a 2013 s moskevským Dynamem. V KHL nastupoval i za Čerepovec, Medveščak Záhřeb, Nižněkamsk a Chabarovsk.

Sparta jeho příchodem skládá silný kádr pro příští sezonu, v níž by podle jejího nového sportovního ředitele Petra Tona chtěla hrát o medaili. Tu naposledy získala v roce 2016 (stříbro).

Foto: Koča Praha/Vladimír Sparta HC, ČTK

Hokejový útočník Michal Řepík se po roce vrátil do pražské Sparty.

Před Kvapilem už Sparta v létě přivedla dalších pět útočníků – Michala Řepíka, Vladimíra Růžičku mladšího, Matúše Sukeľa, Davida Dvořáčka a na hostování Martina Dočekala.

Reklama

Související témata: