Hlavní obsah

Pardubice získají v Dynamu další akcie, budou mít přes 90 procent

Pardubice

HC Dynamo nemusí vracet 31 milionů korun, které si v minulosti postupně půjčilo od města Pardubice. Město o tuto částku zvýší základní kapitál a získá tím další akcie extraligového hokejového klubu. ČTK to řekl náměstek primátora Jan Mazuch (ODS). O kapitalizaci půjček rozhodli na čtvrtečním jednání zastupitelé.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Radnice navíc koupí akcie od minoritního akcionáře podnikatele Jaroslava Šudy za 750 000 korun. Po obou transakcích budou Pardubice vlastnit více než 90 procent akcií hokejového klubu. "Zjednoduší se akcionářská struktura, z našeho pohledu bude snazší získat strategického investora. Naším cílem není klub vlastnit, naším cílem je podstatnou část klubu prodat," řekl Mazuch.

Pardubice ve čtvrtek ještě rozhodly, že půjčí hokejistům pět milionů korun, aby měl management dostatečnou hotovost pro potřebné platby. "Vyřeší se tím současné cash flow. Původně jsme jim chtěli dát dotaci, ale musíme ji ještě připravit, aby byla právně v pořádku," řekl Mazuch.

Město je majoritním vlastníkem od ledna 2017, kdy koupilo balík akcií od podnikatele Romana Šmidberského, aby klubu finančně pomohlo. Více než polovinu akcií koupil od města v roce 2008.

Město opakovaně avizovalo, že jde o dočasné řešení a nechce být dlouhodobým majoritním vlastníkem hokejového klubu. I když ho chce podle náměstka nadále podporovat. "V nejbližší době se bude diskutovat o podobě výběrového řízení. Budeme se snažit získat nového partnera, snad se nám ho podaří po této sezoně najít. Přinese prostředky od sponzorů, případně dá svoje peníze. Jde nám o systematické řešení," řekl Mazuch.

O Šudův minoritní podíl projevil zájem předseda představenstva FK Pardubice Vladimír Pitter. Město je nakonec koupí samo. "Spolupráci s panem Pitterem ale do budoucna nevylučujeme," řekl Mazuch.

Vloni klub vykázal hrubou ztrátu 9,76 milionu korun, jeho výnosy dosáhly téměř 131 milionů korun. V roce 2017 klub hospodařil s nezdaněným ziskem 766.000 korun a jeho výnosy činily 129 milionů korun.

Nezdaněnou ztrátu 16,5 milionu korun měl v roce 2016, téměř 20 milionů korun byl také ve ztrátě v roce 2012. V roce 2008 činila jeho ztráta 31 milionů korun. Od roku 2003 měl klub jinak plusové hospodaření v rozmezí od několika stovek tisíc korun až po téměř devět milionů korun.

Reklama

Související témata: