Hlavní obsah

Litvínov slaví záchranu, potopil Rytíře s Jágrem! I Pardubice jsou spaseny. Kometa půjde na Spartu

lik, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Poslední kolo vyřešilo zbylé otazníky. Litvínovští hokejisté se zachránili v extralize výhrou nad Kladnem 6:2, Pardubice v 52. dějství jistily setrvání v soutěži výhrou 2:0 v Brně. V dalších zápasech Třinečtí přemohli Plzeň 3:0, jsou druzí a nemine je tak start v Lize mistrů. Mladá Boleslav stejným výsledkem porazila Zlín, Hradec si poradil s Vítkovicemi 5:2, Sparta s Olomoucí 3:2 po nájezdech. Jasno je tak o složení dvojic předkola play off, utkají se Olomouc a Zlín a Hradec Králové s Karlovými Vary. Čtvrtfinálové dvojice: Sparta - Brno, Ml. Boleslav - Plzeň.

Byla to bitva gladiátorů, kdy jeden musí umřít, řekl zklamaný Jaromír Jágr. Najde smysl dál pokračovat? Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Litvínov v tabulce pod sebou přidržel Rytíře. Ti se vracejí do první ligy, odkud se loni probojovali mezi elitu po pěti letech. Verva od postupu do nejvyšší soutěže v roce 1959 nikdy nesestoupila.

Tým hrajícího majitele Jaromíra Jágra podlehl v závěrečném kole v přímém souboji o záchranu. Osmačtyřicetiletý Jágr v utkání nebodoval. Možná to byla jeho derniéra v extralize.

Dvěma brankami včetně vítězné trefy a dvěma asistencemi se podepsal pod úspěch Litvínova o sedm let mladší kapitán týmu Viktor Hübl. Pěti body za dva góly a tři asistence zazářil Tomáš Pospíšil.

Kladenští fanoušci povzbuzovali Jágra a spol. na dálkuVideo: Sport.cz

Zápas byl dlouho vyrovnaný, jako rozhodující se ukázal Hüblův gól v přesilovce na 3:2 v čase 39:56.

Pardubice využily nejlepší výchozí pozice v boji o záchranu. Stačil jim bod, přesto získaly tři za výhru v Brně. Vítěznou branku vstřelil v 18. minutě Patrik Poulíček. Výhru pojistil trefou do prázdné branky Tomáš Rolinek. Kometa i po porážce zůstala na šestém místě a ve čtvrtfinále se utká se Spartou.

Obrovská úleva. Překvapilo mě, že jsem ráno před zápasem vůbec nebyl nervózní, přiznal pětibodový Tomáš PospíšilVideo: Sport.cz

Dosud třetí Třinec si výhrou nad Plzní zajistil druhé místo právě na úkor Západočechů. Po vítězi základní části Liberci, který si zajistil Prezidentský pohár s velkým předstihem, se stali Oceláři druhým jistým účastníkem Ligy mistrů. Soupeře pro čtvrtfinále jim určí předkolo.

Brankář Jakub Štěpánek vychytal poprvé v kariéře v mistrovských zápasech dvě nuly za sebou, Matěj Stránský vstřelil gól a na další přihrál. Hostující kapitán Milan Gulaš vyšel naprázdno a produktivitu základní části vyhrál se ziskem 76 bodů (35+41). Plzeň venku prohrála podeváté v řadě.

Pražané po výhře nad Olomoucí po nájezdech jsou třetí a čtvrtfinále začnou doma proti Brnu. Naopak Hanáky čeká v předkole play off Zlín. Olomouc vedla v O2 areně 2:0, ale Pražané ve druhé třetině srovnali a rozhodující samostatný nájezd pak proměnil Lukáš Rousek.

Sparta vyhrála sedmý z posledních devíti zápasů a zároveň potvrdila, že se jí v prodloužení či nájezdech daří. Druhý bonusový bod získala ve 14 z 15 případů.

Bílí Tygři po třech prohrách naplno zabodovali v Karlových Varech a nakonec tak se součtem 102 bodů překonali o bod i zisk ze základní části minulé sezony. Západočeši klesli v tabulce na 9. místo a v předkole play off se utkají s Hradcem Králové, který bude mít v úvodu série výhodu domácího prostředí. Čtyřmi body za dvě branky a dvě asistence se na výhře Liberce podílel útočník Jaroslav Vlach. Tým Energie potřetí za sebou prohrál, byť tentokrát už nastoupil - oproti úternímu utkání na ledě Vítkovic - v nejsilnější sestavě.

Zatím pátá Mladá Boleslav porazila Zlín poprvé v sezoně a posunula se na čtvrté místo a ve čtvrtfinále play off se utká s Plzní. Na první výhře Středočechů nad Zlínem v sezoně se třetím čistým kontem podílel Justin Peters.

Dosud devátý Hradec Králové si nakonec zajistil osmé místo, v předkole narazí na Karlovy Vary a začne doma.

Ještě po dvou třetinách vyrovnaný zápas rozhodli hráči Mountfieldu třemi brankami ve třetí části, dvakrát se prosadil útočník Kevin Klíma. Východočeši se v předkole play off utkají s Karlovými Vary a v úvodu budou mít výhodu domácího prostředí. Vítkovice nakonec skončily třinácté.

Hokejová extraliga 52. kolo
Karlovy Vary - Liberec 3:5
Branky: 7. O. Beránek, 20. Černoch, 59. T. Mikúš - 4. a 39. J. Vlach, 23. Ordoš, 26. A. Musil, 60. P. Jelínek
Brno - Pardubice 0:2
Branky: 18. Poulíček, 60. Rolinek
Litvínov - Kladno 6:2
Branky: 26. a 40. V. Hübl, 46. a 53. Pospíšil, 15. Moravčík, 55. F. Lukeš - 20. Austin, 32. O´Donnell
Mladá Boleslav - Zlín 3:0
Branky: 6. Lunter, 12. Ševc, 44. Skalický
Hradec Králové - Vítkovice 5:2
Branky:  41. a 55. Klíma, 1. Eklund, 25. Nedomlel, 59. Orsava - 16. Rosandič, 34. Lakatoš
Sparta - Olomouc 3:2 SN
Branky: 30. Buchtele, 38. Tomášek, rozhodující sam. nájezd Rousek - 13. Nahodil, 25. Tomeček
Třinec - Plzeň 3:0
Branky: 3. M. Růžička, 14. M. Stránský, 60. O. Kovařčík

Reklama