Hlavní obsah

Vývoj kauzy výpovědí: Nezneužívejte nestandardní situace a pojďte jednat, byly vyzvány kluby

Jednostranné okamžité vypovězení hráčských smluv ze strany klubů považuje za neoprávněné a nemravné. Česká asociace hokejistů (CAIHP) proto sepsala dopis, který zaslala šestnácti tuzemským profesionálním klubům, a vyzvala je k součinnosti a společnému jednání namísto pozdějších sporů. Snahou hráčské asociace je dospět k vzájemnému kompromisu.

Foto: Sport.cz

Prezident výkonného výboru České asociace hokejistů Libor Zbořil.

Článek

Při současné pandemii koronaviru mají české extraligové a prvoligové hokejové kluby podle hráčských smluv možnost ze dne na den ukončit s hokejisty smlouvu. Bez udání důvodu. První případy se už objevily u pěti hráčů extraligového Hradce Králové, jednostrannou výpověď dostali i někteří hokejisté prvoligového Vsetína.

CAIHP to považuje za nemorální, její prezident Libor Zbořil dokonce ve středečním rozhovoru pro Sport.cz mluvil o hyenismu.

Co stojí v hráčské smlouvě:
Nemožnost klubu dostát svým povinnostem plynoucím z této smlouvy z důvodu vyšší moci (válka, živelní pohroma apod.), z důvodu přerušení ligy, které se klub účastní, a/nebo z důvodu ztráty oprávnění klubu ke sportovní činnosti, jež vykonává ke dni uzavření této smlouvy, je pro klub důvodem k výpovědi této smlouvy.

Hráčská asociace proto rozeslala dopis všem čtrnácti klubům, které v uplynulém ročníku působily v extralize, stejně jako do nejvyšší soutěže postupujícím Českým Budějovicím a Vsetínu. Stejný dopis obdržel i ředitel extraligy Josef Řezníček.

„Jsme toho názoru, že lepší cesta než pozdější spor je diskuze a hledání kompromisu, s nímž budou spokojeny všechny zainteresované strany. Současná situace není snadná pro nikoho, a proto jsme zástupce jednotlivých klubů vyzvali k dialogu a společnému postupu v této záležitosti. Nechceme, aby se takových případů objevilo více," vysvětluje Zbořil.

Podle něj by kluby neměly zneužívat nestandardní situace, která v těchto dnech ve světě panuje, a černý Petr nemůže zůstat v rukou hráčů.

„Na základě prvotní právní analýzy jsme připraveni provést zneplatnění takovéto výpovědi prostřednictvím smírčí komise Českého svazu ledního hokeje, případně u soudu. Kluby nesmí zneužívat svého postavení vůči slabší smluvní straně. Profesionální hokejisté jsou v takových případech ve velké nevýhodě," uzavírá Zbořil s tím, že CAIHP má v plánu řešit nejen obdobné dílčí kauzy, ale také pracovat na systémových řešeních.

Reklama

Související témata: