Hlavní obsah

Sparta - Liberec 2:1Sparta se proti Liberci pořádně nadřela, uspěla až po nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Pletka 0 : 1
44. Broš 1 : 1
65. Ton 2 : 1

PRAHA

Hokejisté Sparty ani ve svém druhém utkání v nové sezóně nezaváhali. Tentokrát se ale na výhru pořádně nadřeli, liberecké Tygry na svém ledě zdolali 2:1 po samostatných nájezdech. Hosté přitom ještě v úvodu třetí třetiny drželi těsné vedení, za které vděčili především výtečnému Fikrtovi v brance. Pak ale v dvojnásobné přesilovce srovnal Broš, rozhodující samostatný nájezd proměnil Ton.

Článek

Začátku zápasu předcházelo vhození četného buly, kterého se zhostila sparťanská legenda Jiří Hrdina. V brance Liberce dostal od úvodních minut oproti prvnímu kolu příležitost Michal Fikrt, zkušený Milan Hnilička zůstal jen na lavičce. Rozhodli jsme se na základě jeho výkonu ze třetí třetiny proti Kladnu v prvním kole. Udělali jsme dobře," liboval si asistent libereckého trenéra Vladimír Čermák. Gólman Tygrů měl první pernou chvilku již ve třetí minuté, když neudržel lehké nahození, dorážející Hromas ale neuspěl. Jinak ale byla hra v prvních minutách značně rozháraná, příliš zajímavých kombinací k vidění nebylo.

Skóre otevřel dorážkou Pletka

Liberci pomohla k první změně přesilová hra při vyloučení Černoška. Domácí obrana zapomněla na Nedorosta, kterého sice ještě vystrčením své hole dokázal zastavit gólman Pöpperle, proti dorážce Pletky do opuštěné klece byl ale bez šance. S Pražany mohlo být o necelou minutu později ještě hůře, Blatný ale při přečíslení Pöpperleho beton nepřehodil.

I Sparta si při své početní výhodě vytvořila tutovku, Broš ale z vyložené pozice trefil jen Fikrtovu masku, od níž se puk odrazil mimo tři tyče. Liberecký brankář se vytáhl i při příležitosti Výborného, kterému včasným vyjetím zmenšil střelecký úhel a ránu na své hrudi ztlumil. "V první třetině byla na našich hráčích vidět přemotivovanost. Od druhé části šel náś výkon nahoru a byli jsme lepším týmem," řekl kouč Pražanů František Výborný.

Liberec držel výborný Fikrt

Do druhé třetiny vstoupili Pražané mohutným náporem, který s sebou přinesl i šance. V závaru před Fikrtem nejdříve neuspěli Kratěna s Netíkem, v pětadvacáté minutě pak Tonova střela švihem z levého kruhu skončila na pravé tyči. Liberecké akcie držel výtečným výkonem nad vodou Fikrt, který vychytal i z bezprostřední blízkosti střílejícího Kratěnu. "Přijeli jsme sem uhrát body, tomu jsme podřídili taktiku. Bohužel jsme vedení neudrželi až do konce," litoval Čermák.

Tygři působili v prostřední části hry až příliš pasivně, brzdila je nevíc nedisciplinovanost, z níž pramenila zbytečná a častá vyloučení. Na konci sedmatřicáté minuty mohl potrestat špatné střídání hostů kapitán Výborný, v samostatném úniku ale těsně minul levou tyčku. V závěru druhé třetiny hrála Sparta 41 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, Fikrt si pod palbou střel musel připadat jak u Verdunu, čisté konto ale skvělými zákroky udržel. Udeřit tak mohlo na druhé straně. Žabka po odpykání trestu skočil na led a řítil se nikým neatakován na Pöpperleho, sparťanského brankáře ale neprostřelil. "Soupeř hrál výborně hlavně zezadu, zvlášť potom, co se dostal do vedení," prohlásil Výborný.

V dvojnásobné přesilovce srovnal Broš

<span>Liberecká hra v oslabení pokračovala i v třetí třetině. Hned na jejím začátku hráli znovu ve třech, tentokrát déle než minutu. Na Broše po vyšachování hostující obrany zívala prázdná branka, Fikrt se ale ještě stihl přemístit a téměř jistému gólu zabránil. O pár vteřin později došlo k navlas stejné situaci a Broš už nyní s Výborného příhrou naložil lépe a srovnal na 1:1. </span>

<span><span>V 48. minutě vypálil zpoza obránce Dragoun, jeho střela šla sice nad, sparťanský forvard si ovšem svůj pokus ještě dojel, ani s dorážkou si ale na Fikrta nepřišel. Vrátit vedení mohl hostům Pabiška, neposedný puk ale na hranici brankoviště zkrotit nedokázal. Tři minuty před koncem základní hrací doby měl liberecký gólman štěstí, když mu na zádech poskakující touš nepřešel brankovou čáru. Na řadu tak muselo přijít pětiminutové prodloužení.</span></span>

Rozhodly až nájezdy

<span><span>V ném Pöpperleho vystrašila Zíbova rána od modré, která jen o centimetry minula horní tyčku. V předposlední minutě pak Pletka vyslal do úniku Nedorosta, ten ale na Pöpperlem ztroskotal. Ani nastavený čas tak o vítězi nerozhodl, a tak došlo na samostatné nájezdy. V nich uspěl se svým bekhendovým blafákem pouze sparťan Ton a zajistil Pražanům bod navíc.</span></span>

Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 2:1 SN. (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 44. Broš (D. Výborný, Ručinský), rozhodující sam. nájezd Ton - 11. Pletka (V. Nedorost, Kašpařík). Vyloučení: 6:12, navíc Podlešák, L. Procházka - Harant, Žabka všichni 10 minut. Využití: 1:1. Rozhodčí: Šír - Bejček, Bádal. Diváci: 7 766.
Sparta Praha: Pöpperle - L. Procházka, Gulaši, Černošek, Jan Hanzlík, Ptáček, Cunik - Ton, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Koreis, Langhammer, Podlešák - Dragoun, Hrdel, Hromas. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Liberec: Fikrt - Zíb, Modrý, Harant, Jareš, Žabka, Jiruš, Hunkes, Derner - Klimenta, Plodek, Pabiška - Bartovič, Blatný, Šachl - V. Nedorost, Kašpařík, Pletka - Dušek, Podkonický, S. Procházka. Trenéři: Gregor, V. Čermák a Kapoun.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec