Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 1:4Sparta po téměř dvou letech vyhrála na ledě Plzně

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Výborný 0 : 1
6. Broš 0 : 2
31. Benák 1 : 2
51. Výborný 1 : 3
58. Vykoukal 1 : 4

PLZEŇ

Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve 29. kole extraligy na ledě Plzně 4:1. Dočkali se tak první výhry v ČEZ Areně od ledna 2007, přestože nastoupili se zraněnými hodně prořídlou sestavou. Dvě branky vstřelil útočník David Výborný.

Článek

Sparta nastoupila do prestižního souboje se značně prořídlou sestavou. Kromě dlouhodobějších marodů Ručinského, Černoška, Hrdela a Podlešáka postrádala oproti duelu minulého kola s Libercem ještě Kratěnu, Tona a Melichárka, jež mezitím odešel do Českých Budějovic. Z Jindřichova Hradce si proto Pražané vypůjčili mladého ruského forvarda Alexeje Zykina.

Jenže domácí jako kdyby neznámá jména a dvě prázdná políčka na soupisce soupeře až příliš ukolébala, za což byli brzy potrestáni. Na začátku čtvrté minuty totiž Výborný vyslal trochu netradičně z dálky ostrou ránu, která se sice odrazila za Málkovými zády zpět do hřiště. Sudí Hodek ihned hru přerušil, aby šel situaci prokonzultovat s videorozhodčím, po několika minutách se vrátil na led z boxu časoměřičů a ukázal do středu hřiště na důkaz potvrzení platnosti úvodní branky.

Opaření Západočeši museli vzápětí do čtyř, když se proti pravidlům provinil Hudec a Sparta udeřila podruhé. Vykoukal našel od vlastní branky na útočné modré čáře schovaného Broše, který uháněl ze strany na Málka, když se však blížili domácí zadáci, zvolil střelu a propálil strážce svatyně Lasselsbergeru. Velkou šanci snížit měl Šinágl, po něm i Důras, ale Pöpperle byl pozorný.

Ve 12. minutě přišla na české poměry relativně dlouhá bitka mezi Dvořákem a Koreisem před domácí střídačkou, po níž oba kohouti zamířili na pokyn sudího Hodka do kabin. Zbytek úvodní části byl hodně rozkouskovaný, hra se vlekla, Plzeň se snažila vrátit do hry, ale marně. První třetina se hrála téměř hodinu.

Při hře čtyři na čtyři v začátku druhého dějství minul v obrovské šanci Hudec, hned na to hrála Sparta 15 vteřin v pěti proti třem, ale svých šancí nevyužila. Krátce po polovině základní hrací doby se domácí dočkali za svou snahu odměny v podobě snížení, když se trefil Benák. Poté při signalizovaném trestu pro Spartu minul Kovář zcela sám před Pöpperlem branku, vzápětí na druhé straně kluziště prověřil Málka z otočky Látal.

Ve třetí části se Pražané zaměřili takřka jen na co možná nejpečlivější bránění hubeného náskoku a díky zodpovědné hře a výtečnému Pöpperlemu se jim to dlouho dařilo. Mohli i zvýšit díky Netíkovi ve 48. minutě, ale Málek jeho střelu příklepem vytěsnil mimo tyče. Sparta se přesto dočkala v 51. minutě pojišťovací branky, když se zásluhou Adamského trestu usadila v třetině domácích a dvě vteřiny po jeho návratu na led skóroval Výborný.

Krátce po opětovném zahájení hry našel Fabuš zpoza branky Vlasáka, ale ten tísněn poloodkrytou branku minul. Tři a půl minuty před koncem po Pöpperleho faulu sáhli domácí ke hře bez brankáře, jenže jejich dnešní osud zpečetil úspěšnou ranou přes dvě třetiny hřiště Vykoukal.

Lasselsberger Plzeň - Sparta Praha 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 31. Benák (Vlasák) - 4. D. Výborný, 6. Broš (Vykoukal), 51. D. Výborný (Broš, Netík), 58. Vykoukal (Jan Hanzlík). Rozhodčí: Hodek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:8, navíc M. Straka a Vlasák oba 10 min., Dvořák - Koreis oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7016.
Plzeň: Málek - Benák, Smrek, Dresler, Pácal, Redlihs, S. Hudec - Fabuš, M. Straka, Vlasák - Důras, Kracík, Adamský - Dvořák, Kovář, Matějovský - Šinágl, Šindel, Laš. Trenéři: Hynek a Razým.
Sparta Praha: Pöpperle - Vykoukal, Jan Hanzlík, Ptáček, Gulaši, L. Procházka, Jerofejevs - Látal, Broš, Koreis - Kafka, D. Výborný, Netík - Mrňa, Langhammer, Hromas - Zykin. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice