Hlavní obsah

V pražském derby triumfovala po nájezdech Slavia, opět úřadoval Bednář

Jan ŠkvorSport.cz

Třetí pražské derby sezóny zvládla lépe Slavia, která svého holešovického rivala zdolala 3:2 po samostatných nájezdech. Sešívaní ovšem mohli uspět už v základní hrací době, ještě v 47. minutě vedli 2:0, pak ovšem dvěma brankami během minuty srovnal sparťanský kapitán David Výborný. Pondělní zápas tak dospěl až do nájezdů, ve kterých zajistil Růžičkovu týmu bod navíc penaltový specialista Jaroslav Bednář.

Článek

Sparta se v derby musela obejít hned bez pětice stabilních hráčů základní sestavy, už po jednadvaceti vteřinách hry byl navíc vyloučen obránce Vykoukal, čehož Slavia dokázala využít. Parádní kombinaci na jeden dotek zakončoval Hruška do odkryté klece. Domácí rychle inkasovaná trefa nepoložila a s přibývajícími minutami přebrali iniciativu. V největší šanci si vybruslil od mantinelu Výborný, mířil ale jen do Furchova ramena.

Při další početní výhodě sešívaných paradoxně málem udeřili sparťané. Beránek při rozehrávce chyboval na obranné modré, kotouče se zmocnil Broš, jeho dělovka ovšem skončila na Furchových betonech. Nebezpečných situacích před slávistickým mladíčkem mezi třemi tyčemi začalo rapidně přibývat. Nejprve před úplně prázdnou brankou nezkrotil skákající puk Hromas, o pár vteřin později neuspěl ani střelou z levého kruhu Langhammer.

Slávisté o sobě dali po dlouhé době vědět až v šestnácté minutě. Proti Tomicově úniku po levém křídle si ale Pöpperle povyjel a střelecký úhel zmenšil. Sparťanského brankáře nezaskočil ani Micka, který se po objetí branky snažil okamžitě zasunout kotouč do branky. V poslední minutě první třetiny už byl Furch po střele juniora Kafky z bezprostřední blízkosti překonán, zachránila jej až horní tyčka.

V 24. minutě se po nečekaném odrazu puku řítil zleva na Pöpperleho Červenka, k zakončení se však po bekhendovém blafáku nedostal. Rušno pak bylo i před Furchem, Broš při početní výhodě pálil ze dvou metrů, neuvěřitelně ovšem minul. Ještě lepší příležitost ke srovnání skóre měli holešovičtí v šestadvacáté minutě, kdy hráli čtyřiatřicet vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Když navíc Červenka záhy zlomil svou hůl, bránili se slávisté jen ve dvou lidech. Ani této nabídky ale domácí využít nedokázali.

Z tlaku domácích udeřili slávisté

A tak udeřilo na druhé straně. Při zmatcích v obraně Sparty se před jejím gólmanem zjevili zcela osamoceni Bednář s Doležalem a druhý jmenovaný poslal Slavii do dvoubrankového vedení. V osmatřicáté minutě už domácí zvedali ruce nad hlavu, jejich radost ovšem měla jepičího trvání. Sudí Minář totiž po poradě s kolegou u videa branku neuznal.

Brankář Furch deptal sparťany i v třetí části, Vykoukalův pokus lapil v hodině dvanácté až na brankové čáře. V 48. minutě byl ale i on krátký na Výborného chytrou střelu ke vzdálenější tyči. Za dalších třiačtyřicet vteřin už navíc bylo vyrovnáno. Sparťanský kapitán se nejlépe zorientoval v mele před brankou a svým druhým gólem srovnal na 2:2. Domácím narostla křídla, Slavii naopak nepomohl ani oddechový čas, který si kouč Růžička po obdržených brankách vzal.

Rozhodly až nájezdy a fantom Bednář

<span>Furch i nadále držel naděje sešívaných na bodový zisk. Při Kratěnově tutovce předvedl ukázkový provaz, hattricku Výborného zabránil včasným přesunutím k levé tyči. To prochladlého Pöpperleho prověřil po delší době až Červenka, trefil ale jen gólmanovu vyrážečku.</span>

<span>Tentýž hráč měl hned vzápětí před sebou po přečíslení poloprázdnou branku, ze dvou metrů ovšem napálil jen brankáře. Utkání tak dospělo až do prodloužení a následujících nájezdů, ve kterých zajistil Slavii bod navíc dvěma úspěšně provedenými střelami Bednář.</span>

Hokejová O2 extraliga - dohrávka 30. kola:
Sparta Praha - Slavia Praha 2:3 SN (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0)ON-LINE
Branky a nahrávky: 48. D. Výborný (Vykoukal, Broš), 49. D. Výborný (Netík, Kafka) - 2. D. Hruška (Beránek, Kadlec), 29. Doležal (Bednář, Červenka), rozhodující nájezd Bednář. Rozhodčí: Minář - Kostka, Bláha. Vyloučení: 4:8. Využití: 1:1. Diváci: 11 008.
Sparta Praha: Pöpperle - Ptáček, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Jerofejevs - Látal, Broš, Koreis - Netík, D. Výborný, Kratěna - Hromas, Langhammer, Kafka - Mrňa, Zykin, Slaba. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Slavia Praha: Furch - Vašíček, Kadlec, J. Novák, Kolařík, Žižka, Drtina, Špelda, Sloboda - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Doležal - P. Jelínek, Sklenář, M. Čermák. Trenéři: V. Růžička st. a Kalous.

Reklama

Související témata: