Hlavní obsah

Svoboda: Na Slavii budu vzpomínat jenom v dobrém

Přestože to v jednu chvíli vypadalo, že Adam Svoboda zamíří z pražské Slavie do Liberce, nakonec se třicetiletý gólman rozhodl pro odchod z extraligy. Do konce sezóny podepsal smlouvu s ruským celkem Avangard Omsk, kde doplní krajany Jágra, Klepiše a Rosu. „Když někdo končí, přesně takhle by se mělo odcházet. S Vláďou Růžičkou jsme si sedli a probrali to,“ pochvaluje si Svoboda v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Jak dlouho probíhaly vaše námluvy s Omskem?

O jejich zájmu jsem věděl asi dva dny. Vláďa Růžička se spojil s mým agentem, kterému řekl, že je ochotný mě za určitý obnos pustit. Tím se ta jednání spustila. Potom jsem se do toho přimotal i já, řekl jsem, že bych měl zájem tam jít. Dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Už jste mluvil s někým z vedení sibiřského klubu?

S vedením přímo ne. Mluvil jsem s Kubou Klepišem a Jardou Jágrem. Právě oni dva mi k tomu pomohli.

Zjišťoval jste si, kteří další gólmani v klubu působí?

Vím, že tam byl Grahame, teď chytá Alexandr Fomičev, který dříve působil v CSKA Moskva. O své pozici jsme se ještě nebavili, teď se teprve dolaďují věci. Kdy poletím, kam poletím. To další se bude řešit až na místě.

Kdy tedy do Ruska vyrazíte?

Měl bych letět ve čtvrtek v dopoledních hodinách. Ještě se to upřesní. Zatím pojedu bez rodiny, malej totiž chodí do školy. Pak se bude řešit, jak dlouhou absenci by mohl mít, jestli by ho na čtrnáct dní nebo tři týdny mohli uvolnit.

Dalším klubem, který o vaše služby stál, byl extraligový Liberec. Proč jste nezvolil tuto alternativu?

O zájmu Liberce jsem věděl, nesmírně si toho cením. Je to výborné mužstvo, ale na druhou stranu Rusko je teď na poslední tři měsíce. Každému je samozřejmě jasné, že roli určitě sehrála finanční situace. To nezastírám.

Myslíte, že se vás Slavia snažila prodat i kvůli vašemu vysokému platu? Že se nyní klubovému rozpočtu po vašem a Novákově odchodu uleví?

Nemyslím si, že můj plat je nějak astronomický. To určitě ne. O ekonomickou stránku klubu se starají jiní lidé, tohle jde úplně mimo mě. Pokud na mě nemají, (dlouho hledá správná slova) je to prostě pochopitelné.

Rozešli jste se bezproblémově?

Když někdo končí, přesně takhle by se mělo odcházet. S Vláďou jsme si sedli a probrali to. Na Slavii budu vzpomínat jenom v dobrém. Vláďa mi dal šanci, udělali jsme titul. Strávil jsem tu krásné téměř tři sezóny.

Posledních šest utkání odchytal Stanislav Neruda. Nečekal jste, že v některém ze zápasů dostanete šanci i vy, abyste dokázal, že na lavičku nepatříte?

Čekal jsem do poslední chvíle. Doufal jsem, že tu šanci dostanu zpátky, čapnu ji za pačesy a bude to takové, jaké to bylo dřív. Nevzdávám se, chtěl jsem bojovat.

Trenér Růžička oceňoval, že přestože nechytáte, v kabině se chováte příkladně...

Standa (Neruda) chytil ohromnou formu. Já nemám problém s kýmkoliv vyjít. Mám dobrou vlastnost – nejsem závistivý. Naopak každému přeji. I tohle možná mělo na tým pozitivní vliv. Kluci věděli, že gólman nechytá, přesto ale jede s mužstvem.

Na co kromě titulu budete v souvislostí se Slavií nejraději vzpomínat?

Na fantastický zápas Ligy mistrů v Curychu. Takovéhle infarktové utkání jsem snad ještě nechytal.

Byl jste oblíbencem slávistického publika, které je nyní z vašeho odchodu rozmrzelé. Co byste jim vzkázal?

Hlavně jim chci poděkovat, že za mnou stáli a stojí. Případné protesty související s mým odchodem jsou nesmysl, mohly by klubu jen ublížit. Kvůli jednomu hráči se přece svět nehroutí.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články