Hlavní obsah

Hráčská asociace se nebrání účasti při jednáních o platech

Česká asociace hokejistů (CAIHP) v reakci na plány Asociace profesionálních klubů (APK) o snižování platů ve svých týmech připustila možnost účasti na jednáních. Prezident hráčské asociace Libor Zbořil však zároveň připustil, že může být problematické, když ne všichni profesionální hráči jsou jejími členy.

Foto: Sport.cz

Prezident výkonného výboru České asociace hokejistů Libor Zbořil.

Článek

Velmi citlivé téma otevřel ve středu na setkání s novináři viceprezident APK Prokop Beneš v návaznosti na mimořádnou valnou hromadu, kde se kluby zabývaly následky koronavirové krize a dalšími omezeními, která z ní vyplývají před startem nového ročníku.

APK začala při řešení dopadů spolupracovat s Ligovou fotbalovou asociací (LFA), zároveň ale chtějí kluby hledat cesty, jak přiškrtit v nelehké době rozpočty. A jednou z možností je i snižování odměn hráčům. "Chtěli bychom hráčům navrhnout položku vyšší než jednotky procent," připustil Beneš s vírou, že hráči budou otevření diskuzi, jak tomu bylo při první vlně pandemie.

Zatím ale není jasné, jak by měl celý proces probíhat. A zda by hráče případně zastupovala asociace, která je od středy s Benešem v kontaktu, nebo sehrála alespoň roli prostředníka. "Ceníme si záměru, že bychom byli jako hráčská asociace přizváni v této záležitosti k jednacímu stolu," ujistil šéf CAIHP Zbořil.

Přestože má asociace v některých směrech odlišné zájmy než kluby, společným cílem všech je v této bezprecedentní situaci stabilizace českého profesionálního hokeje.

"Chceme vést s kluby konstruktivní a kultivovaný dialog, můžeme být mediátorem mezi nimi a hráči s cílem nalézt kompromis, který bude vyhovovat oběma stranám. Na situaci je potřeba nahlížet tím způsobem, že v Česku chceme zachovat hokej na nejvyšší úrovni z dlouhodobého hlediska. Toto vnímáme, na druhou stranu jsme tu především za hráče. Naše role bude především mediátorská. Vzhledem k tomu, že nejsme odborová organizace, spíše jde o kvazi odbory, našim členům nemůžeme nic nařídit nebo přikázat," připomněl Zbořil.

Až teprve nejbližší dny a jednání ukážou, zda kluby najdou v celé věci společný postup, nebo bude každý postupovat cestou vlastní. "My jsme připraveni na obě varianty, nicméně je škoda, že ne všichni profesionální hráči jsou členy naší asociace. Poslední dny, týdny i měsíce ukazují, že to má smysl," doplnil Zbořil.

Asociace zastupuje téměř 250 hráčů z nejvyšší soutěže. "Našimi členy je průměrně 17 hráčů z každé extraligové kabiny. Pracujeme rovněž na zapojení hráčů z 1. národní ligy, kde jsou našimi členy hráči Vsetína a několik jednotlivců. V nejbližší době budeme objíždět kabiny, abychom se s hráči potkali, zjistili jejich potřeby a probrali s nimi, s čím jim můžeme jako hráčská asociace pomoci," nastínil Zbořil.

Věří ale, že CAIHP má vliv, aby mohla hráčům vysvětlit problematiku v souvislostech a dát doporučení, a to včetně nečlenů. "Ohledně snížení platů mě již kontaktují agenti a ptají se na názory a doporučení. Počkáme, s jakou představou na výši odměn hráčů majitelé klubu přijdou a na tu budeme reagovat," řekl Zbořil.

Očekává ale, že vzhledem k situaci, v níž se český hokej nachází, lze předpokládat, že ke snížení platů hráčům dojde určitě. "Je však nutné najít přijatelnou míru pro obě strany a musí jít pouze o dočasné řešení, abychom společnými silami překlenuli toto složité období, v němž jsme všichni společně," uzavřel Zbořil.

Reklama

  1 : 5 Brno - Litvínov 1 : 5 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Brno vs. Litvínov
Brno vs. Litvínov
Brno
Litvínov
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240318T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice
  Liberec - Sparta dnes 18 : 00
20240319T18 : 00:00+0100
Liberec vs. Sparta
Liberec vs. Sparta
Liberec
Sparta
  Hradec Králové - Pardubice dnes 19 : 00
20240319T19 : 00:00+0100
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové vs. Pardubice
Hradec Králové
Pardubice