Hlavní obsah

Nikoliv Slavia. To my jsme hráli doma, vyzdvihovali Plzeňští své fanoušky

PRAHA

Už je to tradice. Hokej na Slavii v základní části prostě netáhne. Pokud do moderní O2 arény zavítá „méně atraktivní soupeř“, je klubová generalita vděčná i za návštěvu přesahující čtyři tisíce diváků. Přijedou-li Pardubice, Brno nebo Plzeň, číslo vyšplhá výše. Ovšem na úkor toho, že Slavia v drtivé většině ztrácí výhodu domácího prostředí. Tu naopak svým oblíbencům vytvoří hostující fanoušci. Tak jako v neděli ti plzeňští.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fanoušci hokejistů Plzně

Článek

7369 fanoušků zavítalo v neděli na šlágr 33. kola extraligy mezi Slavií a Plzní. Velice slušná návštěva, navíc na hlavní město, řeklo by se. Jenže problém je v tom, že minimálně polovina přítomných diváků přišla držet palce Západočechům. Bez nich by v O2 aréně nejspíš panovala atmosféra jako na většině domácích zápasů sešívaných. Tedy značně ponurá.

„Našim fanouškům bych chtěl poděkovat, moc nám pomohli,“ vyzdvihl po zápase příznivce modrobílých barev kouč Plzně Marian Jelínek. „Hráli jsme doma. Je příjemné, když při venkovním zápase vidíte v hledišti více modrých barev než těch červených,“ dodal plzeňský stratég.

Podobný názor měl i forvard Plzně Tomáš Vlasák. „To my jsme tady byli doma! Určitě! Bylo vidět, že našich fanoušků tu bylo více. Patří jim velký dík,“ pochválil své příznivce v rozhovoru pro Sport.cz. Tak velká podpora fanoušků prý Vlasáka ani příliš nezaskočila. „Asi je to tím, že hrajeme na špici. Navíc se hrálo už od tří hodin a cesta z Plzně do Prahy zabere zhruba jen padesát minut,“ myslí si.

Vondrka: Je mi jedno, když je tu víc fandů soupeře

Právě Vlasák dobře ví, o čem mluví. Ve Slavii několik let působil, a tak specifika jejích fanoušků a O2 dobře zná. S podobnými problémy se totiž červenobílí potýkají prakticky již od přestěhování z Edenu. „Je to nepříjemné, zažil jsem to v době, kdy jsem ve Slavii působil. Sice povzbuzuje i domácí kotel, ale když do téhle haly přijde tři tisíce, je to jako nic. I když by to mělo být pravidlem, hráč těžko hledá motivaci k vyburcování se.“

Není proto překvapením, že v tabulce domácích zápasů patří Slavii až jedenácté místo. Růžičkovi svěřenci tu nasbírali jen o šest bodů více než poslední brněnská Kometa. „Nevím, jestli nás něco svazuje, protože venku hrajeme úplně jinak,“ nedokáže si tak mizernou bilanci vysvětlit útočník Michal Vondrka, kterému naopak ani nevadí, pokud slávisté v O2 aréně nemají domácí atmosféru.

„Já to moc nevnímám. Je mi jedno, když sem přijede tolik fanoušků hostujícího týmu. Hraje se mi dobře, i když fandí soupeři,“ nabízí svůj pohled Vondrka. Ani Vlasák si nemyslí, že hlavní příčina v domácích nezdarech vězí v nízké podpoře fanoušků. „To nebude ten hlavní důvod. Slavia doma iks let hrála výborně a návštěvy přitom byly stejné. Nevím, čím to je,“ uzavírá Vlasák.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice