Hlavní obsah

Jihočeši přetlačili v koncovce Pardubice a zvítězili 3:2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hokejisté Českých Budějovic porazili ve 46. kole O2 extraligy Pardubice 3:2. O vítězství Jihočechů nad třetím týmem tabulky rozhodl v 54. minutě útočník Tomáš Vak. Mountfield dnešní výhrou ukončil sérii čtyř porážek.

Článek

Úvodní nápor vyjádřili domácí dvěma šancemi Mikesky a v šesté minutě si vynutili přesilovku, z níž paradoxně nic nevytěžili. Z tempa je vyvedl oddechový čas hostí, během něhož se připravil ke hře do té doby odpočívající brankář Hašek, poslaný na led rozhodčími kvůli výjezdu jeho kolegy Růžičky na střídačku pro lahev s pitím. Po minutě se Růžička do branky vrátil.

Postupně se začínali prosazovat Pardubičtí, k jejichž útočné aktivitě zavelela dvojice Sýkora - Pivko jedoucí na osamoceného obránce Jihočechů, ale bez úspěchu. Poté Zohorna přihrávkou zpoza branky našel volného Sýkoru, skóre se však neměnilo ani při další šanci Kousala. Z pádu pálil vedle z pozice falešného křídla najíždějící Havíř a vyniknout gólmana Kováře nechal Starý, jenž vystřelil z prostoru mezi kruhy po přesném pasu od Koukala. Jihočeši ohrožovali Růžičku jen sporadicky, jednu z mála příležitostí měl Vak, ovšem neuspěl.

Druhé dějství odstartovalo velkým závarem před pardubickou klecí, na jehož konci byla Gulašova střela do náruče gólmana Růžičky. Pak šel na trestnou lavici Veselý za útočný faul a hosté zužitkovali přesilovku za pouhých pět vteřin. Od modré vyslal dělovku Sýkora a Špirko zblízka opakovaným pokusem dopravil puk za brankovou čáru. Po 23 vteřinách bylo srovnáno, když se střelou švihem trefil Pletka.

Krátce před polovinou zápasu bylo hodně živo před brankou domácích, ale Sýkora ani Pivko ze slibných pozic neskórovali. Na protější straně zatáhl kotouč dopředu Ježek, ale Vak z jeho přihrávky pálil vedle. O chvíli později Hudec objel zezadu pardubickou branku a bekhendem překvapil gólmana Růžičku, který uviděl puk až za svými zády. Nedlouho před vypršením trestu domácího Vaka našel Šimánek přesnou nahrávkou na útočné modré Sailera, ale ten stíhán Píšou svůj nájezd nedotáhl.

Brzy po zahájení třetí třetiny šel za katr Veselý a následně i Vak a hosté tak získali výhodu pěti hráčů proti třem trvající 96 vteřin. Píša střelou z kruhu ani Sýkora od modré nedali, ale ve chvíli, kdy byl první provinilec Mountfieldu již zpátky na ledě, prosadil se střelou zblízka Pineault a bylo srovnáno.

Nebezpečnou situaci před Kovářem vytvořili v 52. minutě Zohorna se Sýkorou, ale budějovický gólman ji vyřešil. Mohutné obléhání pardubické svatyně při trestu obránce Koláře zakončil trefou od modré Vak a Jihočeši znovu vedli. Necelou minutu před sirénou zkusili hosté hru bez brankáře, vyrovnat však již nedokázali.

HC Mountfield České Budějovice - HC Eaton Pardubice 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 22. Pletka (Mikeska), 32. M. Hudec (Ptáček), 54. Vak (Gřegořek, Gulaš) - 22. Špirko (P. Sýkora), 44. Pineault (P. Sýkora, Koukal). Rozhodčí: Blecha, Mikula - Bryška, Chytil. Vyloučení: 8:5, navíc Veselý (České Budějovice) 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 4659.
České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Tůma, Snopek, Gřegořek, L. Poživil, Melichar, od 41. navíc Kotaška - M. Hudec, Mikeska, Pletka - Sailer, Vak, Veselý - Gulaš, Šimánek, Melichárek - Kuchejda, Červený, Ježek. Trenéři: F. Výborný, Kupka a Gula.
Pardubice: Růžička (6.-7. Hašek) - Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, MacKenzie - Cetkovský, Koukal, Starý - Pineault, Špirko, Somík - P. Sýkora, Zohorna, Pivko - Semorád, Kousal, Radil. Trenéři: V. Sýkora a Votruba.

Reklama

Související témata: