Hlavní obsah

Babišovi píší i kapitáni extraligových klubů. Je ohrožena existence českého hokeje, varují

Praha

S žádostí o umožnění restartu první a druhé fotbalové ligy se na premiéra Andreje Babiše o víkendu obrátili kapitáni všech tří českých zástupců v Evropské lize (tedy Slavie, Sparty a Liberce), nyní něco podobného prostřednictvím prezidenta České asociace hokejistů (CAIHP) Libora Zbořila učinili i kapitáni všech čtrnácti extraligových hokejových klubů. I oni prosí o udělení výjimky z krizových opatření vlády, která by znamenala pokračování profesionálních hokejových soutěží.

Foto: Sport.cz

Kapitán hokejistů Liberce Petr Jelínek.

Článek

Hokejisté úvodem dopisu upozorňují, že si uvědomují vážnost aktuální epidemiologické situace a důležitost vládních opatření přijatých za účelem ochrany veřejného zdraví všech obyvatel.

„Důkazem našeho plného respektu k uvedeným opatřením je skutečnost, že všichni profesionální hokejisté se za nenahraditelné podpory svých klubů a členů jejich realizačních týmů přizpůsobili všem stanoveným pravidlům a omezením, týkajícím se nemožnosti tréninku na hokejových stadionech a přerušení soutěží, ačkoli je pro hokejisty jakákoliv alternativa k jejich přípravě na ledě z povahy činnosti zcela nedostatečná, neboť přípravu hokejistů na ledě nelze jiným způsobem uspokojivě nahradit," píší kapitáni klubů nejvyšší soutěže.

Upozorňují však, že bez tréninků na zimních stadionech ztrácí možnost připravovat se na soupeření s nejlepší domácí i zahraniční konkurencí. „S blížícími se termíny reprezentačních akcí nejen A-mužstva, ale také juniorského mistrovství světa v prosinci 2020 a lednu 2021 je situace o to vážnější, neboť ve srovnání se zahraničím, kde k obdobným opatřením až na výjimky nepřistoupili, je konkurenceschopnost našich reprezentací výrazným způsobem ohrožena," argumentují Babišovi.

Ohrožena je podle nich i existence českého hokeje jako takového. „V důsledku uvedených opatření totiž dochází k významným finančním ztrátám hokejových klubů ze vstupného, reklamy i sponzoringu, které tvrdě dopadají nejen do právní a ekonomické sféry klubů, ale z důvodu objektivní nemožnosti plnění hráčských smluv také do právní a ekonomické sféry všech profesionálních hokejistů," stojí v dopise premiérovi.

Hokejisté ubezpečují, že jsou připraveni přijmout záruky, které umožní opětovnou realizaci přípravy všech profesionálních hokejistů ve vnitřních prostorách hokejových stadionů a pokračování v hokejových soutěží za současného zajištění nejvyšší úrovně ochrany zdraví všech zainteresovaných osob.

„My, profesionální hokejisté, jsme proto připraveni trénovat na hokejových stadionech v nejpřísnějších hygienických podmínkách pod neustálým lékařským dohledem za současného pravidelného testování. Hokejové stadiony přitom umožňují přípravu všech profesionálních hokejistů a realizaci soutěží v pomyslné bublině oddělené od okolního světa bez přístupu veřejnosti," soudí kapitáni.

Z říjnového šetření mezi extraligovými kluby vyplynulo, že pozitivně testováno bylo od srpna 73,3 procent hráčů a členů realizačních týmů nejvyšší soutěže. „V této souvislosti je nutné poznamenat, že nové případy nákazy se mezi hráči či členy realizačních týmů jednotlivých klubů již v současné době neobjevují, a to navzdory tomu, že profesionální hokejisté pokračují v rámci stanovených pravidel v trénincích svých týmů společně," upozorňují Babiše samotní hráči.

Umožnění přípravy na stadionech a restart soutěží za předem striktně nastavených hygienických podmínek a opatření podle nich může posloužit jako naděje pro celou společnost, že při striktním dodržování všech nařízení a hygienických opatření je zachování běžného fungování naší společnosti možné.

„Jsme připraveni svou disciplinovaností, sebekázní, citem pro fair play a úctou nejen k pravidlům, ale především k sobě samým, soupeřům, členům realizačních týmů, funkcionářům klubů, sponzorům, fanouškům a všem obyvatelům České republiky tuto naději společnosti poskytnout," shodlo se čtrnáct mužů nosících na svých dresech kapitánské céčko.

„S ohledem na výše uvedené si Vás proto dovolujeme uctivě požádat o udělení výjimky z krizových opatření vlády, jež umožní opětovnou realizaci přípravy všech profesionálních hokejistů ve vnitřních prostorách hokejových stadionů a pokračování v hokejových soutěží. Možnosti nalezení optimálního modelu vyhovující naší žádosti a reflektující současnou epidemiologickou situaci v České republice Vám rádi budeme prezentovat osobně," uzavírají extraligoví kapitáni.

Reklama

Související témata: