Hlavní obsah

Hokej pod nebem? Prim má vrtkavé počasí, ví v Pardubicích i Pittsburghu

Počasí neporučíš. A když se nevydaří, může být problém na světě, zvláště, když jde o hokejový zápas pod širým nebem. Česko může být v klidu. Snad. Dlouhodobá předpověď na 2. leden uvádí mínus tři stupně a oblačno. V americkém Pittsburghu trnou. Na Nový rok, kdy se utkání má odehrát, se rtuť může vyšplhat k deseti stupňům a reálný je déšť. A právě kapky by mohly být problém.

Článek

„Teplota nehraje až takovou roli. Do plus patnácti stupňů je led kvalitní, mohl by snad jen vadit teplý déšť a vítr,“ nechal se slyšet Zdeněk Mokroš, generální ředitel Basicphase holding, která má na starosti výstavbu ledového hřiště v Pardubicích. Tam se 2. ledna představí domácí tým proti Kometě Brno. Na Svítkov by mohlo dorazit až 25 tisíc fanoušků.

V Pensylvánii se mají střetnou Pittsburgh s Washingtonem. Tedy Sidney Crosby vs. Alexander Ovečkin. Hokejová lahůdka. Jenže. Nebude příroda proti? Zda se čtvrtý díl Winter Classic v NHL uskuteční, je zatím otázkou. „Počasí neovlivníte. K takovému zápasu to prostě patří. Budeme držet palce a doufat, že podmínky budou vyhovující,“ řekl si k 1. lednu Crosby.

Logo venkovního zápasu Pardubic s Kometou Brno. foto: www.hcpce.cz

Nad podmínkami přemýšlel i pardubický kapitán Petr Koukal. „Kdyby bylo hezky, tak si nikdo z nás nedovede představit, jak může slunce ovlivnit hru. Pro nás by bylo možná lepší, kdyby byly trochu mraky a slunce moc nesvítilo. Na druhou stranu, azuro by bylo perfektní pro lidi,“ vyslovil se mistr světa z Německa při oficiálním oznámení o této akci, která má být nejen výjimečná, ale i rekordní.

Dosavadní nejvyšší návštěva na klání naší nejvyšší hokejové soutěže přišla na zápas Spartak Sokolovo - ZKL Brno. Do tehdy nově otevřené Sportovní haly dorazilo 18 500 diváků. Nejvyšší návštěvu v české extralize doposud zaznamenal čtvrtý zápas finále play-off mezi Slavií a Karlovými Vary. Tehdy přišlo do O2 areny 17 123 fanoušků.

V Americe má jít ještě o vyšší návštěvnost. V roce 2008 přišlo na první díl Winter Classic 71 217 diváků, o rok později 40 818, loni 38 112. A letos? Když tam nahoře dovolí, tak až 67 000 fanoušků dorazí na stadión amerického fotbalu v Pittsburghu.

Reklama

Související témata: