Hlavní obsah

Martynek rozhodl o těsné výhře Budějovic nad Spartou

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Ani ve třetím vzájemném utkání této extraligové sezony neztratili hokejisté Českých Budějovic s pražskou Spartou bod, v nedělním 36. kole ji porazili 2:1. O těsné výhře Jihočechů rozhodl v 55. minutě útočník Rostislav Martynek.

Článek

Již při prvním střídání ohrozil domácího gólmana Kováře kapitán Sparty Výborný, potom však převzali iniciativu Jihočeši. Po nahrávce Podlešáka od zadního mantinelu zblízka pálil Langhammer, před brankáře Pöpperleho se dostal také Mertl, ale mířil vedle. Neujal se ani pokus Červeného z prostoru mezi kruhy. Následně hráli Budějovičtí dvakrát v krátkém sledu přesilovku, ale vážnou šanci si nevytvořili.

Naopak ve vlastním oslabení se až ke Kovářovi vypravil Bartánus, jeho střela však nebyla nebezpečná. Pražané v závěru úvodní třetiny zvýšili tlak a domácí se třásli hlavně při rychlém průniku Kůrky z levé strany, ale bezbrankový stav se neměnil.

Do druhého dějství naskočil ve třetí útočné formaci Mountfieldu místo Kuchejdy rekonvalescent Květoň a vnesl do hry znatelné oživení. Střelou zblízka ihned vyzkoušel pozornost Pöpperleho a spolu s Romanem Pšurným následně překombinoval nájezd dvou na jednoho. Po další Květoňově střele se dostal k dorážce Mertl a zblízka otevřel skóre.

Sparťané zahrozili ve vlastním oslabení, kdy Kováře pěkně protáhl Smoleňák, ale k Treillemu potom na trestnou lavici přisedl Husák a Jihočeši hráli téměř minutu v pěti proti třem. Ke své škodě ale nic nevymysleli. Pražané byli v závěru třetiny při dvojnásobné přesile údernější, střelou mezi Kovářovy betony vyrovnal Broš.

Třetí třetina byla hodně otevřená, útoky se přelévaly v jedné strany na druhou. Po nedorozumění v domácí obraně střílel z pravého kruhu Karpov, do slibné pozice se dostal také jeho spoluhráč Bartánus. Naopak branku hostí ohrožovali postupně Květoň, Langhammer a především Pletka, jenž ale své sólo nezakončil.

Teprve když zlý muž Sparty Treille vyfasoval dvě plus dvě minuty za vysokou hůl, získali Budějovičtí v přesilovce zásluhou Martynka znovu vedení na svou stranu. Sparťané zkusili 75 vteřin před sirénou power play, ale podruhé v utkání již srovnat nedokázali.

HC Mountfield České Budějovice - HC Sparta Praha 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 25. Mertl (L. Květoň), 55. Martynek (Kašpařík, Pletka) - 38. Broš (Vykoukal, Gulaši). Rozhodčí: Hradil, Husička - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:1. Diváci: 4395.
České Budějovice: Jakub Kovář - Snopek, Kotaška, Kolarz, Ptáček, Novák, Vydarený - Šimánek, Mikeska, Červený - Gulaš, Langhammer, Podlešák - Martynek, Kašpařík, Pletka - Kuchejda, Mertl, R. Pšurný - od 23. navíc L. Květoň. Trenéři: F. Výborný a Kupka.
Sparta: Pöpperle - Vykoukal, Gulaši, Philipp, Jan Hanzlík, Macholda, O'Brien, Husák - Kratěna, D. Výborný, Kafka - Y. Treille, Broš, Luňák - Kůrka, Smoleňák, Karpov - Bartánus, Rubeš, Hromas. Trenéři: Hořava a Rulík.

Reklama

Související témata: