Hlavní obsah

Je konec, uvědomují si sparťané. Letos budou hrát jen skupinu o udržení

PRAHA

Desítka se jim sice vzdálila už dávno, kolo co kolo ale sparťané svorně prohlašovali, že účast v předkole stále reálná je. A že v ni neochvějně věří. Po úterní prohře s Litvínovem si už ale i oni uvědomili, že letošní sezóna skončí fiaskem. Holešovičtí ztrácí osm kol před koncem základní části na pozice zaručující play-off propastných dvanáct bodů. „Ztratili jsme poslední šanci,“ hlesl zklamaně Petr Ton.

Foto: , ČTK

Zklamaní hokejisté Sparty po prohře s Litvínovem. Brány play-off jsou pro Pražany podle všeho uzavřeny.

Článek

Dobře si uvědomovali, že zápas s Litvínovem je pro ně stěžejní. Nic než výhra je nemohla udržet alespoň v teoretické hře o play-off. Jenže prohra 1:4 a (ne)předvedený výkon vzala Spartě poslední naděje na play-off.

Víc než prohra ale překvapuje způsob, jakým ji Pražané utržili. Bezkrevný výkon, minimum šancí a nulová bojovnost. „Aniž bych snižoval hru Litvínova, tohle byl jeden z našich nejhorších výkonů,“ přiznával trenér Miloslav Hořava. „Nejvíc mě ale zklamalo nasazení. Vůbec jsme se o to neporvali. Musím se přiznat, že našich fanoušků je mi líto. Při takovém výkonu je vydržet fandit těžké,“ omlouval se Hořava.

Trenér Sparty Miloslav Hořavafoto: Právo/Jan Handrejch

„Fakt nevím, jak si to mám vysvětlit. Žádný důvod nevidím, proto ten výkon nemůžu nijak obhájit. Je to obrovské zklamání,“ nechápal Hořava, jak vlažně jeho svěřenci ke klíčovému duelu přistoupili. „Chybí lehkost a uvolnění, od toho se všechno odráží. Vyžíráme si to až do konce,“ smutnil Ton.

Sparta tak osm kol před koncem základní části ztrácí na předkolo dvanáct bodů. Umazat toto manko je téměř nereálné. Holešovičtí si to také dobře uvědomují. „Ztratili jsme poslední šanci. Musíme být soudní a realisté. Tímhle zápasem jsme to hodně pokazili a o play-off se připravili,“ říkal smutně Ton. „To snad vidí úplně každej... Takhle to prostě je,“ doplňoval Vykoukal, že jeho tým čeká jen skupina o udržení.

Z každého brankáře dělají adepta pro nároďák

Proti Litvínovu zlomila Pražanům vaz druhá třetina. Ton nejprve neproměnil trestné střílení, Chemici se pak dostali do vedení. Sparta sice dokázala srovnat, za půl minuty ale po Tonově chybě znovu inkasovala. „To opravdu rozhodlo. Chtěl jsem to vzít na sebe, vyvézt puk. Strašně mě to mrzí, hokej je ale hra chyb a takových situací je mnoho. Snažil jsem se nahecovat, klukům jsem v kabině říkal, že jim mám co vracet,“ popisoval Ton.

Spartu navíc přiváděl k zoufalství brankář Martin Volke. „Chytal sice výborně, ale já mám pocit, že je to i naší špatnou produktivitou. My děláme každého brankáře do nároďáku,“ pravil Ton.

Větší zklamání než vyřazení v play-off

Pro Jiřího Vykoukala je současná situace Sparty o to trudnější, že po sezóně pověsí brusle na hřebík a skončí s aktivní kariérou. „Nemám pro to vysvětlení. Beru to tak, že se to ve sportu prostě stává. Jen je škoda, že to přišlo zrovna teď,“ mrzí zkušeného obránce.

„Tohle se ani vůbec nedá srovnávat s tím, když vypadnete v play-off.. Sezóna je špatná od začátku, všichni kupíme chyby na chyby. Když vypadnete v semifinále, taky se to na vás snese, ale neprobíhá to celou sezónu,“ říká Vykoukal.

„Tohle je prostě velkej neúspěch Sparty,“ uzavírá výstižně Ton.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice