Hlavní obsah

Hokejisté Brna porazili Spartu a ukončili sérii domácích proher

BRNO

Hokejisté Komety Brno porazili v 45. kole extraligy po tuhém boji Spartu Praha 1:0. Tímto vítězstvím ukončili Brňané nelichotivou sérii, v níž v posledních šesti zápasech v domácí hale Rondo nezískali ani bod. O výsledku rozhodl ve 40. minutě gól Radka Procházky, na který už neproduktivní Sparta nedokázala odpovědět.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Utkání 45. kola hokejové extraligy: HC Kometa Brno - HC Sparta Praha, 28. ledna v Brně. Kolize Michala Gulašiho ze Sparty (vpravo) a Radka Procházky z domácího celku.

Článek

Předcházející špatná bilance v domácích zápasech ležela na brněnských hokejistech jako velký balvan. I když se do sestavy Brna vrátil po více než dvouměsíční přestávce po zlomenině ruky slovenský reprezentant Balej, Kometa se viditelně trápila.

Sparta bez útočníka Davida Výborného na tom byla podobně. Zaměřila se na defenzivu, s přesnou kombinací ale měla rovněž problémy. Na obou stranách převažovala hlavně bojovnost, do brankových šancí se ale oba týmy dostávaly jen s velkými obtížemi.

Nervozita se přenášela i do přesilovek. Sparta v nich příliš nevynikala a jen ojediněle ohrozila brankáře Hoviho. Ke skórování jí nepomohla ani půlminutová hra pět na tři.

Kometa na tom byla ještě hůř, při početní výhodě často nabízela protivníkovi po hrubých chybách možnosti k brejkům. Většinou kombinovala pouze v rozích kluziště a brankář Pöpperle byl téměř bez práce.

Po půlhodině nabídl Dopita velkou šanci Eratovi, který ale z pěti metrů netrefil opuštěnou branku. Kometa se postupně propadala do stále větší křeče. Založení útočných akcí několikrát skončilo školáckou chybou s následným zakázaným uvolněním.

Z krize vytáhl Kometu až těsně před koncem druhé třetiny Radek Procházka. Po akci Mojžíše s Hubáčkem naznačil střelu, objel branku a kotouč u druhé tyčky zasunul do sítě.

Snaha Sparty o vyrovnání končila na dalších kombinačních nepřesnostech. Kometu sice náskok trochu uklidnil, s přibývajícím závěrem se ale hodně strachovala o výsledek. Hrála opatrně, myslela hlavně na dokonale zajištěnou obranu. Sparta promarnila nejvážnější příležitost ve vlastním oslabení, když v 53. minutě Karpov už nestačil po úniku těsně před Hovim lépe usměrnit kotouč.

Necelé čtyři minuty před koncem na Spartu kývla poslední šance k srovnání skóre po vyloučení brněnského obránce Mojžíše. Trenér Sparty Hořava vsadil na power play, která ale nevyšla; v nervózním závěru už Kometa těsné vítězství uhájila.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 40. R. Procházka (Hubáček, Mojžíš). Rozhodčí: Husička, Hradil - Bryška, Novák. Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 7200.
Brno: Hovi - Houdek, Stehlík, Bičánek, Kempný, Mojžíš, Malec - Erat, Dopita, Veselý - Balej, R. Hruška, Kvapil - R. Procházka, Širokovs, Hubáček - Brabenec, Huml, Dlouhý. Trenér: Lubina a Číhal.
Sparta: Pöpperle - Vykoukal, Gulaši, Philipp, Jan Hanzlík, Macholda, O'Brien - Ton, Broš, Kratěna - Koreis, Smoleňák, Bartánus - Žálčík, Karpov, Luňák - Kafka, Rubeš, Hromas. Trenéři: M. Hořava st. a Rulík.

Reklama

Související témata: