Hlavní obsah

Liberec vyhrál po nájezdech, sérii se Slavií rozhodne až sedmý zápas

PRAHA

Hokejisté Liberce zvítězili v šestém duelu čtvrtfinále na ledě Slavie 3:2 po samostatných nájezdech a srovnali stav série na 3:3 na zápasy. Pražané šli bleskově do vedení, Tygři ale ještě v první ćásti skóre otočili. V závěrečném dějství srovnal Sklenář a o vítězi tak rozhodovaly až nájezdy. V nich zajistil Severočechům prodloužení série Nedvěd. Rozhodující sedmý duel se hraje ve středu pod Ještědem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Autor rozhodujícího gólu Liberce Petr Nedvěd (vlevo) proměňuje svůj nájezd. V brance Slavie Miroslav Kopřiva.

Článek

Jako první zahrozili při přesilové hře hosté, ve druhé minutě se kotouč odrazil od zadního mantinelu za Kopřivu, ten jej v poslední chvíli stačil na brankové čáře zalehnout. O minutu později ujel při témže oslabení slávista Vondrka, předložil puk Sklenářovi, který poslal sešívané do vedení. V sedmé minutě hráli slávisté ve čtyřech proti třem, nebezpečně pálil Kadlec, Vošvrda se ale blýskl zákrokem lapačkou.

Od tohoto momentu ovšem převzali iniciativu Tygři.Nejprve unikl v početní nevýhodě Bartovič, Kopřiva ještě odolal. V deváté minutě už ale bylo srovnáno. Po hrubce Jelínka se puku zmocnil Podkonický, přihrál Nedvědovi, který střelou po ledě Kopřivu propálil.

V patnácté minutě už navíc Severočeši vedli. Kapitán Nedvěd přiťukl v útočném pásmu Bartovičovi, jenž přesnou střelou na lapačku rozvlnil síť. Na konci první třetiny pláchl dezorientované obraně domácích Bartovič, řítil se sám na Kopřivu, ten jeho pokus i následnou dorážku lapil.

Ve druhé části se obraz hry diametrálně změnil. Slávisté byli mnohem nebezpečnější, Tygři většinou vyhazovali kotouče z vlastní třetiny, před Kopřivu se dostávali jen sporadicky. Nad vodou je ale držel spolehlivý Vošvrda. Ten měl ve 26. minutě i štěstí, když zcela osamocený Jelínek zakončoval jen o pár centimetrů vedle pravé tyče. z ojedinělého brejku mohl přidat třetí liberecký gól Vantuch, vyprášil ale jen Kopřivovy betony.

Po pěti minutách hry ve třetí třetině zůstal před Vošvrdou zcela osamocený Vondrka, liberecký brankář ale dál čaroval. Ještě v téže minutě vyrobil minelu ve vlastním pásmu Vašíček, Nedvěd si to mířil sám na Kopřivu, vypálil však mimo. Po rychlém protiútoku Vošvrda vyrazil Pospíšilovu ránu ke Sklenářovi, který nadvakrát dorazil puk za čáru a srovnal na 2:2.

V závěru základní hrací doby byla Slavia aktivnější, blízko rozhodujícímu gólu byl Micka, stejně jako dorážející Sklenář ale neuspěl. Právě Micka pak domácí zbytečným vyhozením puku mimo hrací plochu oslabil, skóre se ale neměnilo. Čtyři vteřiny před vypršením šedesáté minuty se pak poprali Vašíček se Štichem, hostující zadák vyfasoval o dvě minuty a trest do konce duelu více, a tak prodloužení načínala Slavia v početní převaze.

Výhodu ale nezužitkovala a protože se ani na jedné straně žádná z dalších šancí neujala, rozhodnout musely až samostatné nájezdy. V nich se domácí neprosadili, za Liberec se trefili Nedvěd s Vakem a sérii tak musí rozhodnout až sedmý zápas, který je na programu ve středu pod Ještědem.

HC Slavia Praha - Bílí Tygři Liberec 2:3 po sam. nájezdech (1:2, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Sklenář (Vondrka), 46. Sklenář (Pospíšil, Kadlec) - 9. P. Nedvěd (Podkonický), 15. Bartovič (P. Nedvěd, Podkonický), rozhodující sam. nájezd P. Nedvěd. Rozhodčí: Šindler, Šír - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:10, navíc Štich (Liberec) do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8165. Stav série: 3:3.
Slavia: Kopřiva - Kadlec, Vašíček, Kolařík, Žižka, Roth, Krejčík, od 21. navíc Kuboš - Micka, P. Jelínek, J. Doležal - Pospíšil, T. Svoboda, Tomica - Krenželok, Endál, Vondrka - M. Čermák, Třetina, Sklenář - Jaškin. Trenéři: V. Růžička st., Čelanský a Beránek.
Liberec: Vošvrda - Čakajík, Štich, Hunkes, Derner, Holub, Moravec, Trončinský, Ulrych - Bartovič, P. Nedvěd, Podkonický - Kudrna, Vak, M. Hořava - Klimenta, Špaček, Ondřej - Vantuch, Urban, Bárta. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Reklama

Související témata: