Hlavní obsah

Třinec vs. Slavia: uspěje v semifinále dravé mládí nebo zkušenosti?

PRAHA

Další překážka stojí před hokejisty Třince v cestě za vysněným pohárem pro mistry české extraligy. V semifinále play-off musí vítěz základní části porazit pražskou Slavii, nevyzpytatelný tým plný nadšených bojovníků a s velezkušeným Vladimírem Růžičkou na střídačce. Ve vyřazovací části domácí soutěže se oba týmy potkají počtvrté v historii, Třinec zatím dokázal jako vítěz série uspět pouze jednou.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Před brankářem Třince Peterem Hamerlíkem bojují Tomáš Micka ze Slavie (uprostřed) a Daniel Seman v dresu Ocelářů.

Článek

Hráči Třince se v play-off potkali se Slavií poprvé měsíc po úspěšné olympiádě českých hokejistů v Naganu, kdy proti nim stál jako soupeř i jeden ze zlatých hochů Vladimír Růžička. Oceláři - tehdy vedení trenérem Aloisem Hadamczikem - však souboje zvládli v poměru 3:2 na zápasy, když rozhodující pátý zápas vyhráli jednoznačně 7:0.

Od té doby však Třinec vyhrál nad Slavií jediný zápas play-off z devíti. Ve čtvrtfinále 2006 je Pražané spláchli 4:0 na zápasy, o dva roky později jim dovolili vyhrát pouze druhé utkání čtvrtfinálové série. Tehdy Třinec vyhrál v O2 Areně samostatné nájezdy i zásluhou kontroverzního nájezdu Polanského.

"Nemám v nájezdech žádnou novou fintu a upřímně řečeno letos bych se ošidným penaltám raději zcela vyhnul," tvrdí Jiří Polanský při dotazu na možné zopakování infarktového závěru zápasu. "Přednosti Slavie jsou ve hře v obranné třetině a vysoké produktivitě protiútoků. To se pokusíme eliminovat," dodává na oficiálních stránkách Ocelářů.

Semifinále si Třinec zahraje po osmi letech, naposledy se takhle daleko dostal v sezóně 2002/03, kdy prohrál s Pardubicemi 2:4 na zápasy. Pokud by tentokrát Oceláři sérii zvládli, zopakovali by historický úspěch klubu, kterým bylo finále se Vsetínem v ročníku 1997/98. Připomeňme, že Třinec hraje nejvyšší soutěž od ročníku 1995/96.

Oceláři Třinec vs. Slavia Praha
Vzájemné zápasy v sezóně: 5:3, 3:4 po sam. nájezdech, 5:3, 1:2.
Nejproduktivnější hráči play-off: Martin Růžička 10 (6+4) - Michal Vondrka 11 (2+9).
Procentuální úspěšnost brankářů v play-off: Peter Hamerlík 93,48 - Miroslav Kopřiva 91,79.
Slavia vyhrála na ledě Třince naposledy 3. října 2008, kdy zvítězila 4:3 po samostatných nájezdech. Od té doby na ledě Ocelářů pětkrát za sebou prohrála.
Začátky zápasů v Třinci: pondělí 17:00, úterý 18:10.

Ani Slavia nemá oslnivě dlouhou historii v nejvyšší soutěži, poprvé se do ní probojovala pod vedením tehdy ještě aktivního centra Vladimíra Růžičky v roce 1994. Ten se od té doby stal ikonou klubu nejprve jako hráč a později i coby trenér a generální manažer. A pod jeho vedením klub už dvakrát slavil titul (2003 a 2008).

Každý rok přicházejí červenobílí o své nejlepší hráče, ať už to byli Klepiš, Bednář nebo lídr bodování předchozí sezóny Červenka. Přesto pojedenácté v řadě nechybějí v play-off a v posledních třech sezónách dokonce pokaždé došli alespoň do semifinále. Tentokrát účast mezi nejlepší čtyřkou vybojovali v infarktovém závěru sedmého zápasu čtvrtfinále v Liberci, kde sedm minut před koncem prohrávali 1:3.

"Že jsme v semifinále, je malá senzace. Kluci jedou pořád naplno, makají na sto procent a na ledě lezou po čtyřech. Zaslouží si obrovskou poklonu," vychvaluje své neúnavné bojovníky Růžička. Hned tucet hokejistů na jeho soupisce ještě neoslavil ani 23. narozeniny a řada z nich hraje extraligové play-off vůbec poprvé.

To Třinec sází především na zkušené hráče, kteří toho mají už hodně za sebou. Jsou tu dokonce tři mistři světa - Richter, Růžička, Bonk a pouze tři hráči ze základní soupisky týmu (Vojtek, Hrňa, McGregor) nikdy neprošli žádným reprezentačním výběrem své země. Jak tahle bitva dopadne?

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín