Hlavní obsah

Boj hladových o titul začíná. Třinec hostí Vítkovice a Čechy se budou koukat

PRAHA

Den boje o extraligový titul nadešel. Hokejisté Třince změří síly s Vítkovicemi. Prví díl finálové série, která určí nového mistra. Kdo dosáhne čtyř výher, zvedne nad hlavu pohár pro krále sezóny 2010/2011. Tento stav nastane nejpozději 16. dubna. Do té doby nervy, napětí, taktika, hecování. V posledních sedmi letech se tituly pyšnila mužstva z Čech. Teď se to změní. Moravskoslezská hra startuje.

Foto: Jaroslav Ožanqa, ČTK

Je dobojováno. Hokejisté Třince slaví postup do finále. Nyní je čekají Vítkovice.

Článek

Oceláři jsou ve finále podruhé v historii, teď touží získat zlatý poklad. Ten, na který nikdy nedosáhli. Soupeř ano, ale to už je pár stránek v kronice zpět. Šlo o sezóny 1980/81 a 1951/52. Poslední možnost měly Vítkovice loni, ale to padly s Pardubicemi a v roce 2002 se Spartou. Třinec se probojoval do finálové dvojice po dvanácti letech, tehdy nestačil na Vsetín.

Třinečtí rozhodli o svém postupu v pátek, když udolali Slavii až v sedmém zápase. „Nemyslím si, že budeme unavení. Semifinále sice bylo dlouhé, ale pokud člověk dobře regeneruje, tak únava rychle vyprchá. Zápasy v play-off jsou prostě něco zcela jiného než základní část. Každý v sobě najde extra sílu. Navíc jsme se Slavií otočili nepříznivý vývoj, což může být pro nás velká vzpruha,“ řekl pro klubový web dobře naladěný Radek Bonk.

Třinecký kanonýr Martin Růžička se raduje z gólu proti Slavii.foto: Právo/Jan Handrejch

V historii play-off se derby Vítkovic s Třincem bude hrát potřetí. V roce 1998 uspěl v semifinále Třinec, který vyhrál 3:2 na zápasy a dosáhl svého dosavadního historického úspěchu - stříbra. I v roce 2003 byli ve čtvrtfinále úspěšnější Oceláři, když vyhráli 4:2 na utkání.

„Než se vůbec začneme bavit o tom, jaké kdo má mužstvo a jaké jsou šance, tak musím hodně nahlas říct, že my všichni ve vítkovické kabině moc chceme vyhrát a uděláme pro to vše, co bude v našich silách. Samozřejmě proti nám stojí hodně kvalitní soupeř. Třinec má výborný mančaft a jejich sílu jen podtrhuje fakt, že vyhráli základní část a získali Prezidentský pohár,“ pověděl obránce Marek Malík, který má velké zkušenosti z NHL.

Třinec má Martina Růžičku, útočníka, který udivuje svoji produktivitou. V čele kanadského bodování nemá konkurenci. Ve třinácti zápasech si připsal šestadvacet bodů. Vítkovice ale mají také eso. Je jím brankář Roman Málek a jeho úspěšnost vyšší než pětadevadesát procent.

Roman Málek v brance hokejistů Vítkovicfoto: Právo/Petr Horník

„Finále bude velká událost pro všechny fandy v regionu. Musíme se připravit na široké vítkovické hřiště. Bude třeba hrát víc pozičně, jelikož na jejich letišti se nedá hrát moc kontaktně. Bude to kvalitní série. Derby má vždy speciální náboj. Jsme rádi, že odpadá dlouhé cestování. Už se moc těšíme,“ prohlásil třinecký obránce Lukáš Zíb, který v posledním klání semifinále vstřelil dva góly.

Třinec vstoupí do série jako vítěz základní části, proto začíná doma. V případě sedmého klání se rozhodne na jeho ledě. „Tahle sezóna, to je naše radost a my ji už nemůžeme zkazit,“ řekl před finále vítkovický kouč Mojmír Trličík. Že by se chtěl spokojit se stříbrnou medailí? Ne. Od pondělního prvního buly nikdo nebude chtít skončit druhý, poražený totiž musí po posledním hvizdu sledovat rej oslav soka. To nikdo nechce zažít. Každý chce dojít až na vrchol. A tím je titul. Kdo to bude?

Třinec5 „nej“ obou týmůVítkovice
14 gólů Martin RůžičkaNejlepší střelec7 gólů  Viktor Ujčík
12 asistencí Martin RůžičkaNejlepší nahrávač6 asistencí Jiří Burger
+11 Josef HrabalNejlepší + body+6 Lubomír Vosátko
34 trestných minut Václav VaraďaNejtrestanější hráč20 trestných minut Jan Káňa
92,11%  Peter HamerlíkNejlepší brankář týmu95,39%  Roman Málek

Reklama

Související témata: