Hlavní obsah

Hokejisté Plzně chtějí napodobit fotbalisty, sní o titulu

DAROVÁ

Napodobit fotbalisty, kteří letos získali premiérový mistrovský titul, by rádi v nadcházejí sezoně hokejisté Plzně. Svůj sen ale nechtějí prezentovat moc nahlas, protože si uvědomují, že na vrchol vede dlouhá a trnitá cesta. Indiáni získali přes léto řadu zkušených hokejistů a ještě je může posílit střelec Petr Sýkora nebo na střídavý start z prvoligové Olomouce zkušený centr Jiří Dopita.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejisté Plzně

Článek

"Důležitý je začátek, od toho se to všechno odvíjí. Je důležité, abychom získali sebevědomí a podrželi gólmana. Když se na to dneska člověk podívá, není v extralize lehký soupeř," řekl na tiskové konferenci v Darové generální manažer a kapitán Indiánů Martin Straka.

Sázkové kanceláře pasují Plzeň na favorita extraligy. "Těší to, ale musíme si dávat pozor v hlavě. Každé utkání bude těžké, na tipy a spekulace se nesmí koukat, všechno se může během týdne otočit a může všechno dopadnout špatně."

Úspěch fotbalistů Plzně, kteří po titulu navíc budou hrát i Ligu mistrů, jejich kamarády hokejisty motivuje. "Nechceme zůstat za očekáváním a aby celá Plzeň mluvila jen o fotbale. V pozitivním slova smyslu nás to žene dál a chceme, aby lidi také chodili na nás. Musíme jim něco nabídnout, aby se jim to líbilo, a je to jen na nás," prohlásil Straka.

Vedení Indiánů přilákalo do týmu zkušené posily. Z Pardubic přišel do obrany pětinásobný mistr světa František Kaberle a také gólman Adam Svoboda, do útoku ze Sparty Ondřej Kratěna a z prvoligového Chomutova bouřlivák Radek Duda.

Další akvizicí je kanadský zadák Geoff Kinrade z Binghantonu z nižší AHL a forvard Pavel Mrňa, jenž hrál v druholigové Roudnici nad Labem. V první čtvrtině soutěže vypomůže Plzni také Jaroslav Hlinka, který se pak vrátí do Linköpingu.

S týmem se připravoval také útočník Petr Sýkora, ale stále není jisté, zda Plzeň posílí. Řeší totiž aktuálně nabídku z NHL. "Možná do půlnoci budeme vědět daleko více. Je tam jedna věc, která to může pokazit. Jinak jsme s Péťou domluvení. Budeme si muset na něj ale ještě chviličku počkat," doplnil Straka.

S dvaačtyřicetiletým Dopitou je od léta domluvený na spolupráci. "Bál jsem se, aby mu nevolal někdo jiný, což se stalo. Ale Jirka potvrdil, že když si dáme slovo, tak to platí. Uděláme to tento týden papírově, aby za nás mohl nastoupit, pak se uvidí, jak se bude cítit. Uvidí se, jak mu to půjde a jak nám. Potřebovali bychom ho, až po 12. zápase odjede Jarda Hlinka," doplnil Straka.

S Plzní se rozloučili zadáci Jaroslav Modrý a John Slaney, kteří ukončili kariéru. Odešel také zadák Václav Benák do Pardubic, útočník John Lammers se přesunul do Klagenfurtu. Hostování skončila forvardům Vladimíru Svačinovi, Radku Hamanovi, Karlu Pláškovi, Tomáši Rachůnkovi a brankáři Luboši Horčičkovi. "Mluví se o posílení, ale ty odchody byly znatelné. Třeba Jarda Modrý se těžko nahrazuje," prohlásil plzeňský trenér Marian Jelínek.

Na západě Čech patřili v posledních dvou sezonách k výsledkově nejlepším celkům, ale na úspěch nedosáhli. Před dvěma roky vyhrála Plzeň základní část a vypadla ve čtvrtfinále. V minulém ročníku mohla atakovat vítěze základní části Třinec, ale kvůli odečtu 19 bodů v registrační kauze se dostala do předkola play off na poslední chvíli a loučila se hned po porážce s Litvínovem.

V Plzni byl kladen důraz na to, aby všechno kolem přestupů bylo v novém ročníku bez problémů. "Přehodnotily se tam nějaké pravomoci, vedení v tom udělalo zásadní kroky. Třeba papíry áčka má pod kontrolou Milan Razým, ten je v tom velice důsledný, zůstává do noci, prohrabává se smlouvami a komunikuje se svazem," řekl Jelínek na adresu jednoho ze svých asistentů. Dalším asistentem se stal nově Strakův starší bratr Michal.

V přípravě Plzeň vyhrála z dvanácti zápasů devět, v European Trophy byla spolu s Českými Budějovicemi nejúspěšnějším týmem a postoupila do prosincového finálového turnaje. "Já jsme vždycky kritický. S postupem jsem byl spokojený, ale v určitých herních projevech i píli hráčů jsem viděl rezervy," dodal Jelínek.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice