Hlavní obsah

Extraliga převratné novinky nechystá, problémům s registracemi má být konec

PRAHA

S minimálním počtem změn oproti loňskému ročníku začne v neděli nová sezóna hokejové Tipsport extraligy. Nejzásadnější novinku tak představuje nový systém registrační průkazů, který reaguje na trable z minulé sezóny, kdy byly třem klubům odečteny body za neoprávněný start hráčů. Od nynějška bude zápis o utkání evidován jen v elektronické podobě, což by mělo podobným problémům předejít.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Třince se radují ze získu titulu.

Článek

Extraliga měla původně začít prvním kolem v pátek, kvůli letecké katastrofě u ruské Jaroslavle, kde zahynuli i tři čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček, odstartuje nový ročník až v neděli. V pátek totiž proběhne v Jindřichově Hradci pohřeb Jana Marka. „Nikdy jsme ligu nezačínali za takhle smutného stavu a doufám, že v budoucnu už ani nebudeme muset,“ říká ředitel Asociace profesionálních klubů (APK) Stanislav Šulc.

Přeložení prvního kola přináší problémy 

Právě odložení úvodního kola však soutěži přináší řadu problémů. Náhradní termíny duelů si kluby budou sjednávat individuálně, už teď je ale zřejmé, že minimálně u utkání Vítkovic s Pardubicemi to nebude jednoduché. Úřadující vicemistr má totiž program ve své hale nasmlouvaný dlouho dopředu, na přelomu roku se navíc zúčastní Spenglerova poháru.

„Tento případ je velký problém, zatím vůbec nevím, jak ho budeme řešit,“ neskrývá obavy Šulc. „Snahou je odehrát zápasy co nejdřív, ale situace je už tak napjatá, že nemůžeme dávat klubům nůž na krk.“

Zásadní novinkou blížícího se ročníku je skutečnost, že zápis o utkání bude veden výhradně v elektronické podobě. V minulosti jej přitom šlo sepsat i ručně. Předjít by se tak mělo problémům z minulého ročníku, kdy kvůli neoprávněnému startu hráčů postihl Mladou Boleslav, Plzeň a Kladno bodový odpočet. Na formulářích i soupiskách se změnila kolonka „Datum narození hráče“ na „Identifikační číslo hráče“.

Rozhodčí budou nasazováni počítačem

„Kluby si to i sami kontrolují a navíc zevrubněji. Dále musí týmy předkládat i všechny kopie transferkaret a formulářů o hostování jednotlivých hráčů,“ přibližuje Šulc a dušuje se, že pro zlepšení stavu udělal vše. „Jestli se podobná situace nebude opakovat? Nikdo si nikdy nemůže být ničím jistý, ale jsme přesvědčeni, že jsme udělali vše pro to, aby k něčemu podobnému nedošlo.“

Zatímco loni mohl hráč bez zaregistrované smlouvy nastoupit za klub k jednomu utkání, nyní už to možné nebude. Výjimkou jsou jen junioři daného týmu, kteří bez smlouvy mohou právě jedno utkání odehrát. Novinkou je i nasazování rozhodčích k jednotlivým zápasům na základě počítačového systému.

Kosmetickou změnou je skutečnost, že domácí tým bude nastupovat v tmavých dresech, časomíra pak bude po vzoru zámořské NHL čas odpočítávat. Jedinou výjimku dostaly kvůli technickým problémům Pardubice.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice