Hlavní obsah

Litvínov díky Ručinskému porazil v prodloužení Karlovy Vary

LITVÍNOV

Hokejisté Litvínova porazili v dohrávce 1. kola extraligy Karlovy Vary 4:3 v prodloužení. O výhře domácích rozhodl v 62. minutě při přesilovce Martin Ručinský, který jednou skóroval i v základní hrací době. Litvínov tak ukončil sérii pěti proher, Karlovy Vary se i přes porážku posunuly z posledního místa o skóre před Mladou Boleslav.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Útočník Litvínova Martin Ručinský

Článek

Úvodní část podkrušnohorského derby příliš vzruchu nenabídla. Hosté si brzy vynutili přesilovku, ale kromě Dejova bekhendového pokusu Fraňka v litvínovské brance příliš nezaměstnali. Na konci 14. minuty si dvě na sebe navazující početní výhody zahráli i domácí, jenže také zcela bez efektu. Nejvíce ohrozil Mensatora, jenž poprvé nastoupil po zranění třísel, až po skončení druhého z obou trestů Kubinčák, jeho úmysl o zakončení mezi betony ale gólman Energie přečetl a sklapl je k sobě včas.

Ve druhé třetině se obraz hry dlouho neměnil, ale úvodní trefa Zuckera krátce po skončení trestu Stříteského z poloviny 30. minuty odstartovala střelecké dostihy. Litvínov jako kdyby se dočkal probuzení, na které dlouho čekal, a výrazně zvýšil svoji aktivitu, což přineslo brzy ovoce a rychlý obrat ve vývoji skóre.

Necelé čtyři minuty po úvodní trefě Západočechů předložil Hübl napřaženému Ručinskému a ten propálil na bližší tyč do té doby bezchybného Mensatora. Po Zaťovičově vyhození puku mimo kluziště hrál následně Litvínov přes minutu v pěti proti třem a nejenže ho poslal do vedení po parádní křížné Lukešově přihrávce Hübl, ale o 38 sekund poté zvýšil na 3:1 úspěšnou dorážkou Gerhátovy rány Hanzl. To už ovšem v brance místo Mensatora, jenž si patrně obnovil zranění třísel, byl náhradník Závorka.

Karlovarští se ale za 87 vteřin vrátili do hry, když jim Skuhrovec zbytečným faulem nabídl početní výhodu a Fraňka propálil Nosek. Do necelých devíti odehraných minut se tak vešel již pátý gól a bylo to 3:2.

Podobně nepovedený nástup na led jako Závorka si na začátku třetího dějství prožil i dnešní litvínovský náhradník Volke, jenž vystřídal Fraňka. Už po 31 sekundách totiž inkasoval z hole Kumstáta. Vrátit vedení na stranu Severočechů mohl na začátku 47. minuty Hujsa, jenže v obrovské příležitosti minul při dorážce odkrytou hostující branku.

Další obrovskou příležitost přidat čtvrtý zásah měla Verva po vyhození Skladaného mimo led v 53. minutě, ale 67 vteřin přesilovky pět na tři její hráči gólem neukončili. V samém závěru základní hrací doby měl rozhodnutí na hokejce Kumstát, Volke ho však vychytal. Zápas tak dospěl do prodloužení.

V něm se už po pár vteřinách provinil faulem Gulaši a přesilovou situaci čtyři na tři přetavil ve vítězný gól snadnou trefou do prázdné branky hrdina večera Ručinský.

Dohrávka 1. kola hokejové extraligy:
HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 4:3 v prodl. (0:0, 3:2, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 34. Ručinský (V. Hübl, Frolík), 37. V. Hübl (Lukeš, Jenáček), 37. Hanzl (Gerhát), 62. Ručinský (V. Hübl, Lukeš) - 30. Zucker (Skuhravý, Zaťovič), 39. D. Nosek (Gřegořek), 41. Kumstát (Pech, Košťál). Rozhodčí: Hrubý, Fraňo - Bádal, Lhotský. Vyloučení: 4:7. Využití: 3:1. Diváci: 4550.
Litvínov: Franěk (41. Volke) - Černošek, Kubát, Jareš, Stříteský, Skuhrovec, Brejčák, Kousalík - Frolík, V. Hübl, Ručinský - Trávníček, Heinisch, Lukeš - Kubinčák, Jenáček, Bojer - Majdan, Hanzl, Gerhát - od 41. navíc Hujsa. Trenéři: Kýhos a Kučera.
Karlovy Vary: Mensator (37. Závorka) - D. Nosek, Gulaši, Bombic, Gřegořek, M. Rohan, Mocek, Gründling, Parýzek - Kumstát, Pech, Košťál - Dej, Melenovský, Skladaný - Zucker, Skuhravý, Zaťovič - Kupec, T. Klíma, Kuběna. Trenéři: Baďouček, Pešout a Kněžický.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.