Hlavní obsah

Sparta - Č. Budějovice 2:1Sparta popáté za sebou neztratila ani bod a vystřídala Plzeň na druhém místě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Buchtele 1 : 0
11. Tomášek 2 : 0
42. Plášil 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Už popáté za sebou dokázali hokejisté Sparty naplno bodovat a po výhře X:X v dohrávce 11. kola extraligy nad Českými Budějovicemi, které zdolali během posledních dvou týdnů i podruhé, se v tabulce posunuli na druhé místo před Plzeň. Dvěma body za gól a asistenci se blýskli útočníci Pražanů Buchtele a Tomášek. Motor prohrál už sedmý z posledních osmi zápasů a zůstává poslední.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Petr Kalina ze Sparty a Albert Michnáč z Českých Budějovic.

Článek

Sparťané se museli obejít bez obránce Košťálka a útočníka Rouska, kteří se v Moskvě s národním týmem připravují na Channel One Cup, Jihočechům ze stejného důvodu chyběl jejich kapitán Pýcha. Pikantní duel zažíval forvard Forman, jenž svou extraligovou kariéru spojil výhradně se Spartou, po jedenácti sezonách v jejím dresu ale minulý týden zamířil na hostování do Motoru.

Přestože domácí zasypali v úvodním dějství gólmana Pateru hned čtrnácti střelami, tu největší šanci si v vytvořili Českobudějovičtí. S končící první sparťanskou přesilovkou pláchl Pražanům Gilbert, brankář Patera se ale blýsknul pohotovým máchnutím lapačkou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Albert Michnáč z Českých Budějovic a Adam Polášek ze Sparty.

Šestnáct vteřin po startu prostřední třetiny spálil tutovku i kapitán Pražanů Řepík, jenž v úniku zakončil po ledě jen do připraveného Paterova betonu. Ve 27. minutě se mohl prosadit proti svým bývalým spoluhráčům Forman, Neužil ale jeho dobrý pokus vyrazil. V pokračující hře navíc udeřila Sparta, když při signalizovaném trestu pro Motor otevřel skóre Buchtele.

Hne o minutu později mohl zvýšit Pech, sám před Paterou ale přestřelil. Spart to ale nemuselo dlouho mrzet, protože v 31. minutě napřáhl v levém kruhu Tomášek a přesnou střelou pod horní tyčku upravil na 2:0.

Zkraje třetí části hry sice Českobudějovičtí nevyužili krátkou 12vteřinovou přesilovku 4 na 3, při hře ve čtyřech ale Plášil trefil dělovkou domácího beka Kalinu, od jehož těla se puk odrazil do branky a hosté byli na dostřel. Jihočeši ucítili šanci, kontaktní gól jim dodal na sebevědomí a příležitosti Prokeše a Formana klidně mohly přinést vyrovnání.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Miroslav Forman z Českých Budějovic, David Dvořáček ze Sparty a Matouš Venkrbec z Českých Budějovic.

Ve 46. minutě navíc potkala Spartu nepříjemnost, když se jí zranil Neužil, takže do branky musel na zbytek duelu Machovský. Deset minut před koncem základní hrací doby chyboval Forman, nikým nekrytý Horák ale Pateru neprostřelil. V 59. minutě mířil Buchtele úplně sám na českobudějovického gólmana, ten ale udržel naděje Motoru na vyrovnání. Nalonec jim k tomu ale nepomohla ni power play v závěrečné minutě.

Dohrávané 11. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - Madeta Motor České Budějovice 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 28. Buchtele (Němeček, Tomášek), 31. Tomášek (Buchtele, A. Kudrna) - 42. Plášil (J. Suchánek, M. Forman). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:2. Bez využití. Bez diváků.
Sparta: Neužil (46. Machovský) - Piskáček, Němeček, M. Jandus, Polášek, Kalina, Tomáš Dvořák - Řepík, R. Horák, Sobotka - A. Kudrna, Tomášek, Buchtele - Šmerha, Pech, Říčka - Dvořáček, M. Sukeľ, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.
České Budějovice: J. Patera - Slováček, Vydarený, Plášil, J. Suchánek, Roth, Lytvynov - Z. Doležal, Venkrbec, M. Forman - Karabáček, Gilbert, Michnáč - D. Voženílek, Jonák, Christov - Prokeš. Trenér: Prospal.

Reklama

Související témata: