Hlavní obsah

Budějovice vládnou. Lídr hokejové extraligy je v laufu i díky limonádě

PRAHA

Pár metrů a dvoje dveře je dělilo od sebe. Za nimi byste našli dva různé světy. V jednom ticho a hlavy dole. Hokejisté Slavie se trápí, nedávají góly. Hráči Českých Budějovic jsou v extraligové tabulce první a po třetině základní části ukazují svoji sílu. Po nedělní výhře 3:0 se z jejich šatny ozýval hukot rockových tónů na znamení výhry. „Super pocit,“ usmíval se útočník Milan Gulaš.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hokejisté Českých Budějovic se radují z branky.

Článek

Jihočeši kráčí sezónou zatím bez větších výpadků. Na soupeřových hřištích vyhráli pětkrát v řadě, v posledních deseti zápasech devětkrát bodovali, doma získali nejvíce bodů ze všech týmů, venkovní tabulka je řadí na druhé místo. Co více si přát?

„Trochu jsme změnili styl hry, pořád jsme si to chtěli posouvat do prázdné brány, takto dnes ale hokej nefunguje. Snažíme hrát jednoduchou a přímočarou hru do brány, zatím se nám to vyplácí,“ popsal cestu k úspěchu Gulaš, který na Slavii jeden gól vstřelil a na dva přihrál.

Hráči pod vedením trenéra Františka Výborného sehráli v této sezóně sedmnáct utkání, dvanáct jich vyhráli. Z toho jedenáct za plný počet bodů. „Jako celý tým jedeme, jsme v laufu a vezeme se na vítězné vlně, doufám, že to vydrží co nejdéle. Je to super pocit,“ zopakoval druhý nejproduktivnější budějovický hráč.

Aleš Kotalík oslavil návrat do Českých Budějovic úvodním gólem v utkání s Vítkovicemi.foto: ČTK/Roman Vohradník

Před čtyřmi týdny navíc klub získal velkou posilu z NHL, do extraligy se vrátil Aleš Kotalík. Stihl odehrát deset zápasů a připsal si osm bodů. „Aleš je těžký profesionál, je lídrem týmu. Od té doby co přišel, tak mužstvo ohromně zvedl. Můžeme se od něj hodně učit, je to hráč světové špičky,“ pochválil parťáka Gulaš, který podobné úspěšné období v Budějovicích už zažil.

„To bylo za Pepy Jandače, když jsme vévodili tabulce,“ připomněl sezónu 2007/2008. Tehdy úspěšná jízda skončila v semifinále. Co nyní? „Stále je začátek, musíme jít pořád štěstíčku naproti. Když budeme takto hrát, tak věřím, že tato sezóna bude úspěšná.“ A to je? „To si necháme pro sebe,“ jen Gulaš pronesl.

Dva roky je mužstvo téměř celé pohromadě. Bezmála na den trénuje tým dva roky František Výborný. Ten nastoupil do Českých Budějovic 2. listopadu 2009, když musel skončit ve Spartě. „V sestavě jsou malinké změny,“ přopomněl Gulaš další dílek, proč je toto mužstvo úspěšné. Navíc se hráči tuží a schází i mimo led. „Chodíme na limonádu,“ usmál se budějovický útočník a odešel do vítězné šatny.

Reklama

Související témata: