Hlavní obsah

Extralize vládne tygří smečka zpod Ještědu. Šest zlatých pro Liberec

A vyhrává... šest prvních míst obsadil hokejový Liberec. Pokud by dnes ředitel hokejové extraligy Stanislav Šulc rozdával medaile, nejvíce by jich pověsil na hlavu Tygra zpod Ještědu. Tým vedený trenérem Jiřím Kalousem je první v tabulce, Petr Nedvěd vede kanadské bodování, na nejvíce gólů i přihrál, na čele střelců je Michal Bárta a brankářům vládne Marek Pinc, a to ve dvou statistikách.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hráči Liberce mají důvod k radosti, jsou na čele extraligy.

Článek

Naposledy vyhrál Liberec před reprezentační přestávkou nad Zlínem v prodloužení. „Byla to úporná bitva. Jsme rádi, že se nám podařilo bodovat. Pro nás to jsou cenné body,“ okomentoval utkání Kalous. Poté si nejvyšší soutěž vybrala volno. A Tygři byli a jsou stále v čele. Dnes se představí v Českých Budějovicích. S nimi svedou boj o první místo.

Liberec doma devětkrát v řadě neprohrál, i proto kraluje. „Extraliga je strašně vyrovnaná, výsledky jsou maximálně o gól, dva. Známe naše užší kluziště. Hodně napadáme, dostaneme soupeře pod tlak. Z toho plynou i šance, to se nám vyplácí,“ hodnotí výsledky této sezóny Pinc.

Petr Nedvěd na srazu hokejové reprezentace. Veterán vedl český tým na Karjala Cupu jako kapitán.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Mužstvo vede neotřesitelně Nedvěd, v současnosti nejvýraznější osobnost v extralize. V devětatřiceti letech je na čele kanadského bodování. Ve 20 zápasech získal 29 bodů, druhý Jiří Burger z Vítkovic ztrácí čtyři body. Liberecký kapitán vládne i asistencím, má o čtyři více než Burger.

Před finským turnajem Karjala reprezentační trenér Alois Hadamczik oslovil Nedvěda, zda má zájem reprezentovat, on měl a stal se nejlepším českým střelcem na zahajovacím podniku Euro Hockey Tour. Patřil k nejvýraznějším hokejistům, k tomu byl i kapitánem. „Jsem rád, že jsem si mohl zahrát,“ řekl Nedvěd. „Vstřelil polovinu našich gólů, tady není o čem diskutovat,“ shrnul práci libereckého útočníka Hadamczik.

Dalším Tygrem, který táhne mužstvo je Michal Bárta, který ve 20 zápasech vstřelil 12 gólů. O první místo se dělí s Martinem Adamským z Třince. Liberecký čtyřiadvacetiletý forvard loni pod Ještědem v extralize dosáhl na čtyři góly, letos míří k hranici třiceti.

Jak my to děláme, že jsme první, možná si říká brankář Marek Pinc.foto: ČTK/Radek Petrášek

Brankář Marek Pinc, další z mužů, kteří drží Liberec na výši. Gólman, kterého moc věcí nerozhází, má úspěšnost zákroků 93,72 procent, průměr gólů na utkání 1,83. Pod průměrem dva góly na zápas se drží v nejvyšší soutěži jen tento jedenatřicetiletý gólman. K tomu liberecké tažení podporuje zezadu i čtvrtý nejproduktivnější obránce Marek Trončinský, který si na Karjale poprvé zahrál za národní mužstvo.

Doma Liberec získal nejvíce bodů ze všech týmů, z deseti utkání jen jednou prohrál. Z venkovních hřišť má bilanci šest vítězství a čtyři porážky. Celkově má nejvíce výher a nejméně porážek ze všech čtrnácti týmů. A to je důvod, proč je tam, kde je.

Reklama

Související témata: