Hlavní obsah

Žádná revoluce. České kluby smetly slovenský návrh na vstup do hokejové extraligy

VELKÁ BÍTEŠ

Hokejoví fanoušci v příští sezóně týmy Slovanu Bratislava či Košic na extraligových kluzištích neuvidí. Asociace profesionálních klubů smetla na mimořádné valné hromadě ve Velké Bíteši slovenský návrh na začlenění některých tamních mužstev do tuzemské nejvyšší soutěže drtivou většinou jednoznačně ze stolu.

Foto: Peter Lázár, ČTK

Slovenské kluby hrát extraligu nebudou

Článek

„Třináct extraligových klubů bylo proti, jeden se zdržel hlasování. Nebudeme říkat který, není to vůbec důležité. Důležitý je konečný výsledek a ten je naprosto jasný,“ uvedl šéf extraligy Stanislav Šulc.

Mezi hlavní důvody, proč nedojde k navázání na tradici někdejší federální soutěže, patří především neutěšená ekonomická situace řady klubů, nevyjasněná marketingová práva a krátký čas na přípravu projektu.

„České kluby mají dost svých starostí. A navíc po příští sezóně vyprší extralize dlouhodobá smlouva s naším hlavním marketingovým partnerem BPA. Nebylo by tudíž asi vhodné zasahovat do struktury soutěže dřív, než podepíšeme smlouvu s novým. V dohledné době tedy k žádné revoluci nedojde,“ tvrdil šéf APK Ctibor Jech.

Za dvě hodiny bylo jasno

Jednání probíhalo v poklidu a trvalo pouhé dvě hodiny. „Nejde přece jen tak měnit pravidla. Pod stávajícím marketingovým partnerem by se do roku 2013 rozhodně nemělo do formátu extraligy sahat. A to neříkám proto, že to máme do Bratislavy či Košic ze všech nejdál. V tom by zásadní problém určitě nebyl,“ nechal se slyšet generální manažer karlovarské Energie Miroslav Vaněk.

Podle něj by ovšem českým klubům rozšíření soutěže nic zásadního nepřineslo. „Jen bychom tím řešili problémy Slováků,“ mínil. „My teď máme úplně jiné starosti, já jsem přesvědčený, že bychom se měli spíš bavit třeba o tom, zda nezavést u hráčů platové stropy,“ dodal Vaněk.

Chyběly ekonomické informace

Pardubickému generálnímu manažerovi Zbyňku Kusému se pro změnu nezamlouvalo, že návrh předpokládal rozšíření extraligy na šestnáct, osmnáct či dokonce dvacet mužstev. „Přitom mnozí odborníci už teď upozorňují, že kvalitě soutěže by spíš prospělo její zeštíhlení,“ poznamenal. „V návrhu jsem navíc nenašel klíčové ekonomické informace, které jsou alfou a omegou při rozhodování o čemkoli,“ vadilo mu.

O něco vstřícnější ke společnému česko-slovenskému projektu byl vítkovický prezident František Černík. „Vyvolal ve mně hodně nostalgie, kupříkladu utkání se Slovanem měla za mé hráčské éry pokaždé báječnou atmosféru. My to navíc máme z Ostravy na Slovensko blízko. Bylo by ovšem potřeba všechno důkladně připravit. V delším časovém horizontu lze o společné extralize určitě reálně uvažovat, můžeme se k diskusi v budoucnu kdykoliv vrátit,“ nesebral návrhu slovenské strany veškerou naději.

Žádné pálení mostů

Generální manažer Slovanu Bratislava Maroš Krajči pro sport.cz uvedl, že rozhodnutí českých klubů bere na vědomí. „Reakce slovenské i české veřejnosti na internetových diskusích byla pozitivní, takže uvidíme, co přinese budoucnost. S představiteli českých klubů se známe léta a určitě nepálíme mezi sebou mosty."

Reklama

Související témata: