Hlavní obsah

Tabulkové odstupné? Asi největší zlo v extralize, kritizuje liberecký Šmíd

Zdravotní problémy zatím neumožňují Ladislavu Šmídovi naskočit za Bílé Tygry do extraligových zápasů. Zkušený hokejový bek to však pořádně rozjel na sociální síti, kde se opřel do kontroverzního tabulkového odstupného.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ladislav Šmíd z Liberce během utkání Tipsport extraligy, HC Sparta Praha - HC Bílí Tygři Liberec, hrané 27. ledna 2019 v O2 Areně v Praze.

Článek

„Co jsem se vrátil do Čech, tabulky vidím asi jako největší zlo v české extralize. Chtělo by je buď zrušit, nebo radikálně změnit," píše Ladislav Šmíd na Twitteru v diskusi, kterou vyvolal krok Pardubic. Východočeský klub totiž v tomto týdnu angažoval 35letého běloruského útočníka Andreje Kosticyna se zkušenostmi z NHL i KHL.

Kvůli tabulkovému odstupnému se českým extraligovým klubům mnohdy vyplatí angažovat cizince prakticky zadarmo, než dát šanci srovnatelným českým hráčům, na které se tabulkové odstupné vztahuje a systém je tak, de facto, diskriminuje.

„Jestli se to má z dlouhodobého hlediska s kvalitou českého hokeje a českých hráčů někam pohnout, tak zavést kvóty (pro cizince) a zrušit nebo změnit tabulky," navrhuje Ladislav Šmíd, který v NHL odehrál téměř šest stovek utkání.

„Zaprvé musíme zkvalitnit naši mládež a vychovávat více talentů. Pak se můžeme vrhnout na kritiku klubu, že raději tahají hráče zvenku. Je to takovej začarovanej kruh... Je však třeba začít se o těchto věcech bavit," upozorňuje Šmíd.

„Musí se tu změnit myšlení. Jak vidím, tak je tu hodně lidí, kterým to není jedno, a to je dobrý začátek. Teď to jenom přetavit v produktivní konverzaci a začít s tím dělat něco v těch nejvyšších kruzích," uzavírá opora Liberce.

Reklama

Související témata: