Hlavní obsah

Pardubice nesou předčasný konec těžce

PRAHA

Poprvé v historii české extraligy nepřežil vítěz základní části první kolo play-off. Pardubice byly nejvážnějším aspirantem titulu, ale sezóna pro ně skončila už po čtvrtfinálové sérii s Plzní. Suverenita v základní části mužstvu paradoxně ublížila, play-off nezvládlo psychicky.

Článek

"Všichni jsme moc zklamaní a smutní. Já osobně prožívám šok, stále tomu nemohu uvěřit, že jsme vyřazeni," tvrdí generální manažer klubu Zbyněk Kusý. Pardubice měly ještě kvalitnější kádr než při loňské finalové účasti, i tak se ale nezbavily pověsti mužstva neschopného dotáhnout vypjaté boje play-off do úspěšného konce.

Velký náskok spíše nevýhodou

"Měli jsme za úkol, abychom se dostali co nejdál a nezvládli to. Plzeň jsme podcenili a všechny příčiny nezdaru musíme teprve probrat," přiznává trenér Miloš Říha.

Kolaps hned v prvním kole postihl Pardubice už v letech 1998 až 2002 dokonce pětkrát za sebou, to ale nikdy nekralovaly dlouhodobé části soutěže. "Vládli jsme suverénně tabulce, nyní se to ale ukazuje jako nevýhoda. K úspěchům nám totiž často stačil jen průměrný výkon a ze hry se vytrácela lehkost. Zatímco Plzeň si velké nasazení a herní pohodu ze závěru ligy přenesla do play-off, nám to chybělo," uvažuje Kusý.

Neuměli hrát jako tým

Patnáct let na titul čekající Pardubice mají v kádru spoustu výrazných osobností, v létě navíc získaly typického vůdce Dopitu. Navenek se zdálo, že hvězdy našly společnou řeč, jenže na ledě hokejisté nepracovali jako tým a hráli spíš na sebe.

"Tahali jsme každý někam jinam. Pocit, že vše půjde samo, vystřídaly nevěřící pohledy. Netvrdím, že mužstvo nemá srdíčko, ale podlehlo klamu, že oslabený soupeř se už nezvedne," líčí Říha.

"Ani já bych neřekl, že nám chybělo srdíčko. Každý hráč do toho dal maximum, bylo to spíše o psychice," uznává Jiří Dopita.

Nejasná budoucnost

Vedle podcenění a profesorského přístupu pardubickému celku paradoxně uškodila jeho suverenita. Klíčoví hráči dostávali v únoru volno, aby se šetřili na play-off, jenže přidat na povel je často obtížné, ne-li nemožné

"Nemá cenu ještě pod vlivem emocí rozebírat jednotlivce, i když některé opory ztratily formu. Selhalo celé mužstvo a nepochybně se to promítne v přípravě na novou sezónu," soudí Kusý, jenž zatím nechce řešit, zda prodlouží smlouvu trenéru Říhovi.

Dopita asi zůstane

Logická se ale zdá být nejen změna kouče i razantní řez v mužstvu "Dopitu bych ale udržet chtěl, patřil k těm, kteří na ledě i mimo něj odvedli maximum," říká Kusý. Urostlý centr se pokračování kariéry v Pardubicích nebrání.

"Když budu mít nabídku od klubu a domluvíme se doma s rodinou, že ještě o rok smlouvu prodloužíme, tak se tomu bránit nebudu. Ale myslím, že teď je ještě zbytečné se o tom bavit," dodal Dopita.

Říhovi je líto fanoušků, Pardubice měly největší návštěvnost v extralize: "Na play-off bylo pokaždé vyprodáno. Lidé od nás hodně čekali, jenže místo, aby to tým stmelilo, rozhodilo nás to."

V Pardubicích všichni těžce nesou předčasný konec sezóny. Kusý ale nemá obavu z odlivu sponzorů: "Celý rok jsme předváděli výborný hokej, na to nelze zapomenout ani pod drtivým dopadem vyřazení, která nás ani v nejtemnějším snu nenapadlo. Řešit situaci bude příští týden správní rada."

Reklama

Související témata: