Hlavní obsah

Postarají se Málek a spol. o další senzaci?

PRAHA

Ve středu se odehrají další díly hokejového dramatu zvaného play-off. Již potřetí za sebou se v semifinále extraligy střetnou pražská Sparta a Slavia, v druhém souboji změří síly nyní nejvýše nasazený Zlín s Plzní, překvapivým přemožitelem Pardubic. Redakce Sport.cz pro vás připravila porovnání týmů s jejich šancemi na postup do finále.

Článek

Plzeň otevřela semifinálovou bránu po čtyřech letech půstu. K západočeským trumfům patří bezesporu gólman Roman Málek a nasazení týmu, který hraje podle mušketýrského hesla "jeden za všechny, všichni za jednoho". Síly Plzně vysávala početná marodka, zejména v obraně. Je tedy otázkou, jak zvládne další náročnou sérii.

Také Zlín sází na výtečného gólmana, jehož našel v Igoru Murínovi, dalším plusem je produktivita beků a prvního útoku. Medvědům se dařilo také v přesilovkách, což je výstraha pro agresivně hrající Plzeň. Oba týmy se spoléhají na domácí tvrze, které hájí s pomocí fantastického publika.

ZLÍN - PLZEŇ
Hraje se: 17., 18., 21. a 22. března, případné další utkání 24., 26. a 28. března
1-BRANKÁŘ1-
Zlín se opírá o Igora Murína (94,48 %; 1,68 branky/zápas), kterého je připraven zdatně nahradit Martin Altrichter. Oba vévodí statistikám play-off. Plzeňské brankoviště opanoval Roman Málek (91,37; 3,15). Proti Pardubicím nezačal nejlépe, ale rychle se otřepal a pak vzal lídrovi základní části vítr z plachet.
1OBRANA3-
Zlínští Medvědi dokáží nejen dobře eliminovat útoky soupeře, ale umí se i řádně zakousnout. Proti Třinci se do černého trefovali Petr Macholda (2+1) nebo Martin Hamrlík (2+4; +6). Plzeň nemá na modré čáře výrazné osobnosti. Z řady vyčnívá Mario Cartelli (2+2; +8), další výraznou postavu Milana Nedomu brzdí zranění.
2-ÚTOK1-
Tradiční oporou Zlína je elitní útok vedený Petrem Leškou (4+5), ovšem až příliš často zůstával ve své snaze osamocen. Naproti tomu v Plzni se o branky dělí čtyřgóloví střelci - Josef a Michal Strakové a Dušan Andrašovský. Pozadu nezůstávají ani Pavel Vostřák a Martin Špaňhel.
Souboje v sezóně: 5:3, 3:0, 2:6, 5:0
60 %ORTEL40 %
Pozn.: hodnocení je uváděno podle školní stupnice, ortel představuje procento důvěry redakce v postup týmu.
NÁZOR EXPERTAJosef Augusta:

"Favorizuji Zlín. Pokud vyhraje oba domácí zápasy, je schopen přivézt vítězství i z Plzně a série nebude tak dlouhá. Plzeň má ovšem Málka, což je velká deviza. Igor Murín také dokázal své kvality, ale Málek je zkrátka velká osobnost. Nemá před sebou ale tak kvalitní obranu jako na druhé straně Murín či Altrichter. Zlín je navíc hodně nebezpečný při přesilovkách, což proti tvrdě hrající Plzni může být velkou výhodou."

Druhé semifinále: Sparta - Slavia

Slávisté svedli nejvyrovnanější čtvrtfinálovou bitvu posledních let. Rozuzlení napínavé série se diváci dočkali až v samostatných nájezdech posledního sedmého utkání... Úřadující mistr v sérii vždy prohrával, ale nakonec obhajobu titulu odpískat nemusel. Hokejisté z Edenu tak prokázali vítěznou mentalitu - nikdy se nevzdávají, bojují až do konce a prohru si ani na okamžik nepřipouštějí.

Sparta musela podstoupit také velmi vyrovnaný čtvrtfinálový souboj, Vítkovice vyřadila v šesti zápasech. Její výhodou může být to, že odehrála o jeden zápas méně a déle proto odpočívala. Tým z Holešovic uspěl ve čtvrtfinále až tehdy, kdy jej trenéři přesvědčili, že cesta k úspěchu vede přes precizní defenzívu a čekání na chyby. Pokud v ní bude pokračovat, pak lze v derby očekávat spíše nudný taktický souboj.

SPARTA vs SLAVIA
Hraje se: 17., 18., 21. a 22. března, případná další utkání 24., 26. a 28. března
1-BRANKÁŘ2
Petr Bříza (92,11; 2,55) v sérii s Vítkovicemi zařídil pro rozpačitou Spartu první dvě vítězství, v odvetách ho tým nepodržel. Pak už byl Bříza opět téměř bezchybný. Petr Franěk (94,04; 1,93)se po rozkoukání ve "znojemském šeru" vybičoval k velkým výkonům. Pevné nervy prokázal při rozhodujících nájezdech.
3OBRANA2
Sparta se v prvních utkáních čtvrtfinále nepyšnila zrovna neprostupnou defenzívou, často vše nechávala na brankáři Břízovi. Výhodou ale je střelecká forma obránce Pavla Šreka (4+1). Obranu Slavie Znojmo příliš neprověřilo, brzy pochopila, že stačí pokrýt první formaci Orlů.
3ÚTOK2
Ofenzívu Sparty táhl Jan Marek (4+6), dosud se neprobudilo střelecké eso Viktor Ujčík, pozadu zůstávají také Roman Šimíček, Luboš Bartečko a Michal Broš. Útoku Slavie šéfuje Josef Beránek (4+4), podporovaný střelcem Michalem Supem (5+1). Svou roli plní i David Hruška (2+3) či Patrik Martinec (1+4).
Souboje v sezóně: 2:2, 2:4. 3:2, 1:1
45 %ORTEL55 %
Pozn.: hodnocení je uváděno podle školní stupnice, ortel představuje procento důvěry redakce v postup týmu.
NÁZOR EXPERTAJosef Augusta:

"Věřím Spartě, má o něco zkušenější mužstvo. Bříza je kvalitnější gólman než Franěk, který předvádí rovněž dobré výkony. Sparta disponuje i lepší obranou, především pak hráči, kteří umějí v pravou chvíli přitvrdit tak jako Srdínko, Procházka nebo Šrek. Tohle Slavii přece jen chybí, ačkoliv o kvalitách Kučery, Kadlece nebo Nováka nemůže být pochyb. V útoku dřímá zatím větší síla na straně Slavie, takový Michal Sup je bezesporu vynikající hráč. Ale myslím, že forvardi Sparty nemohou hrát pořad tak špatně a hráči jako Bartečko, Ujčík nebo Ton se probudí v pravou chvíli. O vítězi série rozhodne větší srdce."

Reklama