Hlavní obsah

Bulhar ze Sparty zařídil historický zápis

Praha

Naskočil do extraligy jako první bulharský hokejista v historii. Sedmnáctiletý sparťanský obránce Nino Tomov je rodákem ze Sofie a svou zemi reprezentoval i na posledním MS hráčů do 20 let v divizi III.

Foto: HC Sparta Praha

Bulharský hokejista v dresu Sparty Nino Tomov.

Článek

Debut mezi dospělými si mohl vychutnat v domácím prostředí před 5875 diváky v pražské O2 areně. „Atmosféra byla skvělá a hrálo se mi dobře. První střídání jsem byl ještě dost nervózní, předtím na rozbruslení se mi dokonce třásla kolena, ale v rytmu utkání to ze mě rychle spadlo. Pomohli mi všichni spoluhráči. Hlavně Milan Jurčina, s nímž jsem nejčastěji naskakoval, říkal, ať se toho nebojím a v klidu se držím své hry," ocenil pomoc o 21 let staršího parťáka.

O své premiéře se Tomov dozvěděl až 18 hodin před utkáním s Hradcem Králové. „Usínalo se mi dost těžko, spousta věcí se honila hlavou, ale nakonec mě přemohla únava, protože jsem měl za sebou dva venkovní zápasy za juniorku ve dvou dnech. Oproti mládežnickým soutěžím byl ten extraligový zápas mnohem rychlejší a hraný chytřeji. Vážím si ale šance, kterou jsem dostal," prohlásil.

V Česku hraje téměř pět let. „Pan Kročák mě viděl na sparťanské letní hokejové škole v Litoměřicích a pozval mě do klubu na zkoušku," přiblížil. Podobně se ocitl v Mladé Boleslavi i gólman Vasilev. Oba začali od osmé třídy chodit do školy při bulharské ambasádě, Tomov v Praze od začátku žil sám bez rodičů.

„Neuměl jsem tehdy vůbec česky, ale řeč jsem se naučil rychleji než hokej," usmál se s vědomím, že na ledě musí ještě hodně věcí zlepšit. „Obratnost i rychlost, s důrazem souvisí bránění po rozích," prozradil.

Bulharské rodinné kořeny mají i bývalí reprezentační obránci Krstev a Nikolov, ale oba se narodili v tuzemsku a měli jen české občanství. „O Angelu Krstevovi mi vyprávěl kouč Sparty Jandač, že jsou kamarádi. Ale ještě mě s ním neseznámil," uvedl Tomov, který chce Bulharsko reprezentovat i v budoucnu a o změně občanství.

Reklama

Související témata: