Hlavní obsah

Ruský brankář Žukov z Jihlavy si zachytá v extralize za Spartu

Ruský brankář Maxim Žukov z prvoligové Jihlavy se představí v extralize v dresu Sparty, která jej získala na střídavý start. Dvaadvacetiletý rodák z Kaliningradu pro duely v pátek v Třinci a v neděli v Plzni vytvoří dvojici s Jakubem Neužilem.

Foto: Twitter @HCSpartaPraha

Ruský brankář Maxim Žukov

Článek

"Náš třetí brankář Olda Cichoň si vydobyl pozici brankářské jedničky v Sokolově. Chceme, aby zde co nejvíce chytal a rozvíjel nadále svůj talent. Saša Salák se po úrazu vrátí až po reprezentační přestávce. I proto jsme se rozhodli na dva zápasy povolat brankáře Maxima Žukova, na kterého máme opravdu vynikající reference," řekl klubovému webu sportovní ředitel Sparty Petr Ton.

Žukov v této sezoně odchytal v první lize 12 utkání s průměrem 2,47 obdržené branky na zápas, s úspěšností 91,10 procenta a jednou udržel čisté konto. Za Jihlavu chytá od začátku února a výrazně ji držel v bitvě o postup do extraligy, kterou Dukla prohrála s Kladnem až v sedmém zápase finálové série.

V druhé nejvyšší soutěži odchytal Žukov 36 utkání s průměrem 2,25, úspěšností 92,37 procenta a dvakrát udržel nulu. Ruského gólmana draftovalo v NHL v roce 2017 ve 4. kole na 96. pozice Vegas. V sezoně 2019/20 chytal v EVHL za Newfoundland Growlers.

Souhlasit musel i Hradec

"Součástí dohody o příchodu Maxima k nám byl i slib, že mu pomůžeme, zajistíme zápasy v extralize. Formou střídavých startů plníme dohodu," uvedl na stránkách Dukly jednatel Bedřich Ščerban. Se střídavými starty musel souhlasit i Mountfield Hradec Králové, kam je měl Žukov vyřízené už před startem sezony.

"Jedná se o výchovný proces ke zlepšení výkonnosti našich brankářů. A zároveň jde o ohodnocení Maximovy práce. V minulé sezoně ukázal, že chytat umí a je to další krok v jeho kariéře. Pomůžeme Spartě, ale hlavně pomůžeme sobě, Dukle, aby byl Max v závěru sezony silnější," doplnil šéftrenér gólmanů Dukly Petr Jaroš.

Reklama

Související témata: