Hlavní obsah

Reichel doufá, že zařazení mladíků do extraligy hokeji pomůže

Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa Robert Reichel doufá, že nový směr Českého svazu ledního hokeje ve snaze udržet mladé hokejisty v domácích soutěžích přinese ovoce. Nutností ale podle staronového trenéra šestnáctky je, aby mladí hokejisté po povinném zařazení na soupisku k zápasům opravdu dostávali i prostor na ledě.

Článek

"Věřím, že pokud ti hráči budou hrát, tak by to samozřejmě mělo přinést nějaká pozitiva. Jestli ale nastoupí na jedno dvě střídání, tak asi výsledek nebude takový, jaký by měl být," upozornil Reichel.

Od nadcházející sezóny budou moci týmy napsat na soupisku pro utkání dva brankáře a patnáct hráčů bez věkového omezení a maximálně tři hráče ve věku dvacet až dvaadvacet let, poslední dvě místa budou vyhrazena pro juniory (ročník 1994 a mladší). "Pozitiva budou, že ti kluci budou hrát chlapský hokej, tedy jiný, než byli zvyklí. Negativa teď sám nevím. Uvidíme," prohlásil Reichel.

Na místa v kádrech se podle bývalého reprezentačního kapitána vytvoří větší konkurence. "Buď na to hráč bude mít, nebo tam prostě nebude a mladý ho vytlačí," odmítl Reichel argumenty, že nové pravidlo vytlačí z klubů některé hokejisty, kteří už se do věkového limitu nově nevejdou, nebo i veterány.

Jeden z tahounů zlaté generace Reichel naskočil do extraligy v roce 1987 v šestnácti letech a po třech sezónách v Litvínově zamířil do NHL. V roce 1990 už měl za sebou start na mistrovství světa v útoku s dalšími talentovanými mladíky Jaromírem Jágrem a Robertem Holíkem. "Za naší doby hráči dostávali šanci a byli hlavně lepší. Hráč musí mít výkonnost, to je první věc," uznal Reichel.

Věří však, že i v současných podmínkách jsou mladíci, kteří by měli dostat šanci a využít ji. "Měli by to být hráči, kteří dneska jsou v širším kádru osmnáctky nebo i mladší. Ale stává se to, že ti hráči odchází, a ten odchod všechno zhasí. Myslím si, že je to špatně. Pokud zůstanou a budou mít možnost hrát, možná si za dva roky řekneme, že to byl dobrý krok, a pomůže nám to," navázal Reichel.

Svaz chce docílit toho, aby byl úspěšný nejen seniorský národní tým, ale i výběry do 18 a 20 let. "Hlavně by se měl hokej vrátit tam, kde byl. Máme problém i v seniorech a garnitura, která dorůstá, tak medaile nesbírala ani v osmnáctkách a dvacítkách. Něco se musí nastartovat. Za sedm osm let by měl ročník 1997 a 1998 táhnout národní mužstvo. Mělo by se to projevit i na mistrovství osmnáctek a dvacítek," doplnil Reichel.

Zavedení regulí v profesionálních soutěžích navazuje na soubor opatření, který odstartoval zavedení hokejových akademií. "Práce s mládeží se díky akademiím hodně zlepšila. Máme semináře, z kterých se poznatky dají přenášet do klubů. Věřím, že to je cesta," navázal Reichel.

Mládeži se věnuje v Litvínově a právě přístup trenéra je podle něj pro hokejisty už od útlého věku klíčový. "Pokud má trenér o tu práci zájem a bude chtít od toho kluka stoprocentní trénink, tak to má smysl. Pokud přijde, vyzvedne si honorář, tak je to k ničemu a nepohneme se," navázal Reichel.

Reklama