Hlavní obsah

Kaberle se těší na reprezentaci, doma mu chybí jen rodina. Dceru jsem zatím viděl dva týdny, říká

Praha

Poprvé od her ve Vancouveru se příští týden objeví v reprezentačním dresu. Pětatřicetiletý obránce Tomáš Kaberle po sezóně v Montrealu, kde příliš šancí nedostal, v Kladně pookřál, a tak živí svůj sen o účasti na olympiádě v Soči.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Kladna Tomáš Kaberle oslavuje první gól svého týmu proti Pardubicím.

Článek

Byla vidina Soči jedním z hlavních důvodů, proč jste se rozhodl hrát za Kladno a nevyčkávat na případnou nabídku z NHL v zámoří?

Taky. Mluvil jsem o tom i s rodinou, že když je olympijský rok a nějaká šance se tam dostat je, tak je lepší hrát hodně než někde vysedávat a čekat na příležitost. Proto jsem se rozhodl pro Kladno, kde jsem odmala vyrůstal a kde jsem vždycky ke konci kariéry ještě chtěl hrát. Určitě nebude snadná cesta se na olympiádu dostat, ale já pro to udělám všechno.

Je snazší cesta do Soči jako vytížený hráč z extraligy než méně vytížený z NHL?

To se ukáže za tři měsíce. Je to otázka i pro trenéra, koho by chtěl v sestavě, jaký zvolí systém, aktuální forma hráče.

Vy jste svůj návrat do Kladna konzultoval i s trenérem Hadamczikem?

V létě jsme si spolu sedli a shodli se, že bych měl hrát a ne někde vysedávat, což se splnilo. Asi by byl radši, kdybych hrál jinou soutěž, ale česká extraliga má také dobrou úroveň. Teď už mi nezbývá než makat a doufat, že zdravíčko bude sloužit.

Za národní tým si zahrajete už příští týden. Těšíte se na návrat?

Je hezký si zase za nároďák zahrát, dlouho jsem tam nebyl. Bude to pro mě výborná zkouška, zahraju si zase v úplně jiném tempu, tak jsem na to zvědavý.

V extralize jste na ledě v průměru přes 23 minut. Jak si takový prostor užíváte?

Určitě na to nenadávám. (úsměv) Jsem rád, hokej mě zase baví. Vloni to bylo naopak, když člověk jen trénoval a dostal šanci v deseti zápasech, neměl moc času něco ukázat. Užívám si to a snad to bude pokračovat.

Jak dlouho vám trvalo, než jste si zase navykl na herní tempo?

Když sedm měsíců nehrajete a dorazíte dva dny před prvním zápasem, aniž byste odehrál přípravná utkání, není to jednoduché v žádné lize. Čtyři pět zápasů trvalo, než jsem se dostal do tempa. Každým zápasem jsem se cítil líp a líp, teď už vím, co od sebe můžu očekávat. Cíle máme s klukama vysoké, tak snad to vyjde.

Majitel klubu Jaromír Jágr dokonce vytyčil ten nejvyšší cíl. Je titul reálná meta?

Reálné to je. Je tu spousta výborných mančaftů, ale i ty dosavadní výsledky ukazují, že každý může porazit každého. Ale o titulu se můžeme bavit, až se dostaneme do play off.

Zatím jste za hranou přímého postupu.

Začátek nebyl ideální, teď jsme začali hrát lépe zezadu, tak snad se zvedneme a v té druhé čtvrtině ukážeme, že máme i na vyšší příčky.

Jak se osobně cítíte druhý den po zápase, v němž odehrajete přes 23 minut?

Těch zápasů tu není tolik jako v NHL, poslední měsíc se hraje jen pátky a neděle, tak má člověk na odpočinek víc času. Pondělky máme volné, tři dny se trénuje, to je pro mě super.

V Kladně ale nemusíte vydržet celou sezónu. Máte od agenta zprávy o zájmu z NHL?

Agentovi jsem řekl, že když něco bude, ať mě kontaktuje. Nechci, abychom si volali každý týden. Zatím se neozval, tak se soustředím na extraligu.

Nedávno podepsal s Islanders smlouvu Radek Martínek, dává vám to naději, že je zájem i o zkušené hráče?

Záleží, co daný mančaft prosazuje. Někdo potřebuje zkušenější, ale v posledních dvou letech dostává šanci spousta mladých kluků.

Byl byste v případě zájmu z NHL ostražitý právě i s ohledem na olympiádu?

Kdyby někdo zájem měl, věřil, že můžu pomoct a budu hrát víc než pět minut, byla by ta nabídka určitě lákavá. Teď jsem spokojenej, že hraju hodně na Kladně, ale cílem je olympiáda. To je sen každého kluka a zahrát si už na čtvrté by pro mě byl krásný vrchol.

Nebral byste tedy jako zklamání, kdybyste zůstal celý rok v Kladně?

Kdybych to tak bral, ani bych sem nešel. Určitě ne.

Rodina už je s vámi v Česku?

Zatím ne. Myslím, že kolem Vánoc budeme pohromadě. Teď jsem s rodinou v kontaktu přes skype, což není ideální, ale tak to někdy v tom životě sportovce chodí.

Vaše kanadská manželka by asi byla radši, kdybyste našel angažmá v zámoří.

Bylo by to jednodušší pro všechny. Už jen z pohledu cestování. Člověk má dvě malé děti, každá hodinka navíc je složitější, ale to se nedá nic dělat.

Dceru, která se vám narodila v srpnu, jste asi zatím moc neviděl.

Čtrnáct dnů… Zatím roste, bude velká změna, až ji uvidím po několika měsících. Hlavně že jsou zdraví.

Na čem se zatím přílet rodiny zadrhl? Na vyřízení pasu pro dcerku?

Taky, k tomu dítě potřebuje dostat nějaké injekce, není to jednoduchý… Ale už je to snad v závěrečné fázi.

Reklama

  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec