Hlavní obsah

Zastupitelé Pardubic nejspíš odloží jednání o hokejovém klubu

Na úterním zasedání zastupitelů Pardubic se s největší pravděpodobností problémy v hokejovém klubu probírat nebudou. Město se ještě nedomluvilo s hlavním akcionářem, jak uhradit 20 miliónů korun ztráty z loňské sezóny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Kladna Tomáš Kaberle (vlevo) a brankář Pardubic Dušan Salfický v utkání 17. kola Tipsport extraligy

Článek

"Problematika je natolik složitá, že by si to zasloužilo mimořádné zastupitelstvo. Předpokládám, že by se mohlo konat v druhé polovině listopadu," řekl dnes primátorčin náměstek Jindřich Tauber (ČSSD).

Ztrátové hospodaření chce město, které vlastní necelých 35 procent akcií klubu, zaplatit podle výše vlastnických podílů. Majoritní akcionář Roman Šmidberský nakonec navrhl zvýšit základní kapitál klubu o pět milionů korun, čímž by se uhradilo 25 procent dluhu.

"Bylo navrženo, že se uhradí čtvrtina ztráty, zbytek pak z výnosů příštích let. Je to málo, tím se nedostáváme pod hranici předluženosti," řekl zastupitel ODS Petr Klimpl, který je také předsedou sportovní komise.

Kumulovaná ztráta klubu je asi 40 miliónů korun. Aby nemohl skončit v insolvenci, musí se snížit jeho záporné hospodaření na 25 miliónů korun, dodal Klimpl.

Majoritní vlastník se chce zbavit platby za arénu

Šmidberský má i další řešení a na některé město možná kývne. Klub se před lety zavázal, že bude platit 100 miliónů korun úvěr za dostavu ČEZ Areny, což je 4,5 miliónu korun ročně. Tohoto závazku, splatného v roce 2032, by jej město mohlo zbavit.

"Je fakt, že kluby nikde v republice neplatí za dostavbu arény. Sice se tenkrát zástupci klubu bili v prsa, že to nebude problém splácet, ale my jsme nyní ochotní se o tom bavit," řekl náměstek Tauber.

Majoritní vlastník by nejraději neplatil nájemné za arénu vůbec, nebo aspoň požaduje snížit nájemné za skyboxy. K dotaci na podporu hokejové mládeže 14,6 miliónu korun si přeje další čtyři milióny korun.

"To je pro mě nepřijatelné. Proč by 400 mladých hokejistů mělo dostávat ještě navíc čtyři milióny, když stejný počet volejbalistů dostane za rok 100 000 korun?" konstatoval Klimpl.

Hokej a další aktivity by se podle Klimpla mohly ještě víc podpořit založením reklamního fondu, který by přispíval na kulturní a sportovní akce. Něco podobné má Hradec Králové, dodal Klimpl.

Reklama

Související témata: