Hlavní obsah

Litvínov chce zpátky do play off, v kádru je znovu Šlégr. Přidá se i Ručinský?

Litvínov

Hokejisté Litvínova věří, že v nadcházejícím extraligovém ročníku nechají zapomenout na minulou sezónu, v níž se těsně nedostali do play off. Na těchto cílech nic nemění ani skutečnost, že vedení klubu dostalo za úkol šetřit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Litvínovský obránce Jiří Šlégr během utkání se Slavií.

Článek

"Věříme, že se probojujeme do play off, kam se nám minule nepovedlo těsně proklouznout, a fanouškům přineseme více radosti," řekl na čtvrteční tiskové konferenci generální manažer Robert Kysela. Prvním soupeřem Vervy budou příští pátek 12. září doma Karlovy Vary. "Loni nám úvod sezóny nevyšel. Snad se nám tentokrát v úvodu povede lépe a hlavně pak bude lepší i ten konec," doplnil Kysela.

Od hlavního akcionáře klubu (společnost Unipetrol) má klub za úkol šetřit. "Loni připadl na celý klub rozpočet 76 miliónů korun, ten jsme museli snížit o osm miliónů. Pohybujeme se tou výší někde okolo 10. místa v extralize. Rozpočet je však zajištěný a vyrovnaný," uvedl bývalý vynikající útočník Kysela.

Úspory se promítly na stavbě kádru. "Právě z toho důvodu jsme museli některé hráče z řad odchovanců uvolnit. Odešli například Jakub Černý (Junosť Minsk) s Matějem Stříteským (Mladá Boleslav), ale nebylo to z důvodů, že bychom už o ně nestáli," řekl Kysela.

Při posilování týmu bylo největším přáním trenérů obsadit post ofenzivního obránce. "Padalo mnoho jmen, podařilo se získat zpět Karla Kubáta, jehož jsme původně chtěli nahradit poté, co před minulým ročníkem odešel do Sparty," uvedl Kysela.

Francouz nabídkám z ciziny odolal

Za důležité považuje setrvání Pavla Francouze, který byl hlavní oporou týmu v minulé sezóně. Čtyřiadvacetiletý gólman prodloužil smlouvu a odolal nabídkám ze zahraničí.

"Pro mě je Litvínov obrovská příležitost v tom, že tady dostávám hodně prostoru na ledě. Jsem tady spokojený, jen doufám, že se dostaneme k nějakým lepším příčkám. Je dobře, že se mužstvo jen tak poladilo a doplnilo a nedělalo se moc velkých změn," podotkl Francouz.

"Nechtěli jsme žádné zásadní změny. Chceme pracovat s hráči, které jsme tu měli. Mužstvo je konkurenceschopné a může se prát o body s kýmkoliv," věří Kysela. Za významný krok považuje i příchod kondičního trenéra Mariána Vody a Zdeňka Orcta na pozici trenéra gólmanů, i proto, že dlouhodobě spolupracuje s Francouzem.

"Přestože přípravná utkání máme výsledkově půl na půl, tak věřím, že charakter a ta správná chemie v týmu je. Nejdůležitějším parametrem je, aby hráči byli zdraví a v tomto směru jsem spokojený," pochvaloval si kouč Radim Rulík.

Zahraje si i Šlégr. A Ručinský?

Již tradičním evergreenem na severu Čech je, zda si opět prodlouží kariéru olympijští vítězové útočník Martin Ručinský a bek Jiří Šlégr. U Šlégra je jasno, do nové sezóně opět půjde připravený nejen jako místopředseda představenstva klubu, ale rovněž jako hráč.

V případě Ručinského to ještě stoprocentní není. "Martin se připravuje s mužstvem, trénuje, ale na soupisku jsme ho zatím nezařadili. Už několik posledních sezón se potýká s různými zraněními. Zbývá týden do extraligy a necháváme na něm, jak se bude cítit a zda se mu podaří dostat do odpovídající kondice natolik, aby sám uznal za vhodné, že bude pro tým přínosem," přiblížil dohodu obou stran Kysela. "Všichni bychom byli rádi, aby v kariéře pokračoval, protože vedle něho pak rostou i další hráči," dodal.

"Martin je na každém tréninku a naskočil do všech zápasů, do nichž jsme ho nominovali. Jednoznačně má na to, aby pokračoval a já věřím, že nám ještě na ledě hodně pomůže," prohlásil Rulík.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín