Hlavní obsah

Hradec Králové - Sparta 2:3 PPHlinka zajistil Spartě výhru v prodloužení na ledě Hradce Králové

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Buchtele 0 : 1
35. Pech 0 : 2
44. Mertl 1 : 2
44. Slovák 2 : 2
61. Hlinka 2 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Hradce Králové dokázali ve 28. kole Tipsport extraligy smazat dvoubrankové vedení Sparty, nakonec však s Pražany prohráli 2:3 v prodloužení. O páté porážce Východočechů za sebou rozhodl v 61. minutě Jaroslav Hlinka.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Sparťanský útočník Lukáš Pech se raduje z gólu na ledě Hradce Králové.

Článek
Fotogalerie

Sparta přijela do Hradce se staronovou tváří. Do sestavy při absenci kapitána Rolinka nasadil levé křídlo Hlaváče, někdejšího mistra světa, který přišel z prvoligového Kladna na střídavý start. V týmu z pražských Holešovic se objevil poprvé po čtyřech letech.

Domácí se chtěli pokusit změnit zlou statistiku posledních týdnů. V extralize prohráli čtyřikrát v řadě, za poslední sedm zápasů zvítězili jen v jednom. A nedařilo se jim ani doma, v jejich království, kde byli dříve tak úspěšní. Padli tady třikrát v řadě.

Do zápasu však mnohem lépe vstoupila Sparta. Byla aktivnější a především hrála ve výrazně vyšším tempu. Právě Hlaváč měl první šanci už ve 4. minutě, jenže nedal, poté se do další šance dostal nejlepší sparťanské střelec Klimek, ale ani on neuspěl. Hosté se do vedení dostali v 10. minutě, kdy perfektní kombinaci útoku zakončil Buchtele.

Chvíli poté navíc nastřel zadák Barinka tyč a Cingel po blafáku gólmanovi netrefil prázdnou branku. Hradec se v první třetině dostal prakticky jen do jedné příležitosti, jenže slovenský reprezentant Kukumberg gólmana Novotného nepřekonal.

Prodloužení ukončil Hlinka

Podobný průběh měla také druhá část zápasu. Sparta byla lepší, nevyužila však ani krátkou přesilovku pěti proti třem. To Mountfield mohl vyrovnat: Knotek v přesilovce střílel z pravé strany, puk se odrazil od brankáře do jednoho z obránců a mířil do sítě. Sparťané jej ale odpálili do bezpečí.

Hostům pak pomohla hradecká chyba. Domácí nešikovně střídali, nechali odkrytou levou stranu obrany a po dlouhé přihrávce se dostali do útoku dva sparťané proti jednomu domácímu. Pech nenahrál a puk po jeho střele prošel mezi Kacetlovými betony.

Favorit šel do třetí třetiny s náskokem, jenže v ní narazil. Hradec přidal na tempu a vyrovnal během jediné minuty. Ve 44. minutě nejprve Mertl z otočky poslal puk po zemi přesně k tyči a o 46 sekund později v přesilové hře pět na tři se od modré čáry se trefil obránce Slovák.

Ve třetí část se hrál nejlepší hokej. Rozhodnout mohly oba týmy, na domácí straně Pospíšil, na sparťanské Hlinka. Přesto zápas dospěl do prodloužení. V něm se po jedenačtyřiceti vteřinách trefil sparťanský centr Hlinka a rozhodl o výhře hostů.

28. kolo hokejové Tipsport extraligy:
Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha 2:3 v prodl. (0:1, 0:1, 2:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 44. Mertl (T. Knotek, Šimánek), 44. Slovák (Vydarený) - 10. Buchtele (Sabolič, Pech), 35. Pech (Piskáček), 61. J. Hlinka (Klimek, J. Mikuš). Rozhodčí: Hradil, Úlehla - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 4228.
Hradec Králové: Kacetl - Vydarený, Frühauf, Vašíček, Slovák, P. Mikuš, Pláněk - Pospíšil, Mertl, Šimánek - Dej, Kukumberg, Vantuch - P. Beránek, T. Knotek, Červený - R. Pilař, Tvrdík, Nedvídek. Trenéři: Draisaitl a Kučera.
Sparta: Novotný - Piskáček, Polášek, J. Mikuš, Ďaloga, Barinka, Eminger, Švrček - Réway, J. Hlinka, Hlaváč - Kumstát, Cingel, Klimek - Sabolič, Pech, Buchtele - Forman, Chlapík, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.

Reklama