Hlavní obsah

Sparta - Třinec 4:1Stav série 1:2Riskantní tah bez brankáře sice Třinci vyšel, Sparta přesto v semifinále snížila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Hlinka 1 : 0
30. Sabolič 2 : 0
38. Klepiš 2 : 1
58. Hlinka 3 : 1
60. Sabolič 4 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Nevzdávají se! Hokejisté Sparty po dvou porážkách v Třinci zabrali, v domácím prostředí Oceláře porazili 4:1 a semifinálovou sérii play off snížili na 1:2 na zápasy. Dva góly vstřelili Hlinka se Saboličem, Třinečtí na konci druhé třetiny za pro ně nepříznivého stavu 0:2 jen Klepišovou zásluhou snížili, když jim vyšel riskantní tah odvolat gólmana Hrubce a vylepšit si tak přesilovku čtyř proti třem. Série pokračuje čtvrtým utkáním ve čtvrtek znovu v Holešovicích.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jaroslav Hlinka ze Sparty překonává brankáře Třince Šimona Hrubce.

Článek
Fotogalerie

Úvodní minuty vůbec nenapovídaly tomu, jak vyostřený zápas nakonec přes deset tisíc přítomných fanoušků uvidí. Obě mužstva začala velice opatrně, a tak se na nebezpečnější příležitosti dlouho čekalo. Aktivnější byli přeci jen Pražané, kteří oproti duelům v Třinci nastoupili s pozměněnými útoky.

V 17. minutě špatně rozehrál zpoza své branky hostující zadák Doudera, Mikuš okamžitě posunul puk k Hlinkovi a nejproduktivnější hráč sparťanské historie otevřel skóre. Po první změně stran hráli Oceláři svou první přesilovku, mohli být ale rádi, že v ní sami neinkasovali. Uniknuvší Hlinka si vybruslil před branku, pak ji ale těsně minul.

Třineckým ale první varování nestačilo a v další vlastní početní výhodě už kapitulovali. Klepišovi přeskočil v obranném pásmu kotouč přes hokejku a Sabolič bekhendovým zakončením mezi betony gólmana Hrubce zvýšil. I první tutovka hostů přišla ve vlastním oslabení, Orsava však proti Novotnému neuspěl ani nadvakrát.

Odvolání Hrubce Třinci vyšlo

V závěru druhé třetiny na ledě přibylo emocí a s nimi přicházely i šarvátky. Po náznaku jedné z nich putovali na trestnou lavici Forman s Kleslou, a když o šest vteřin později fauloval Vondrka, měl mít Třinec před sebou takřka dvouminutovou přesilovku čtyři na tři.

Trenéři hostujícího celku se však rozhodli ke kroku, který zkusili už ve 48. kole základní části v Hradci Králové. Dvě a půl minuty před koncem prostřední části hry odvolali z branky Hrubce, aby tak jejich tým měl přesilu dvou hráčů v poli. Nesmírně riskantní tah jim ale vyšel - Klepiš napravil své zaváhání před druhým sparťanským gólem a ranou od modré prostřelil Novotného.

Bezprostředně po třineckém snížení se strhla bitka mezi Rolinkem a Plíhalem, kterou vyhrál kapitán domácích. Třinecký útočník navíc vyfasoval o dvě minuty vyšší trest, a tak to byla Sparta, kdo měl k dispozici početní výhodu čtyř proti třem. Buchtele ale v solidní šanci neuspěl a o chvilku později navíc tvrdě zasáhl do hlavy Orsavu, za což obdržel trest na 2+10 minut. Viditelně otřesený Orsava okamžitě zamířil do kabin, do utkání se ale vrátil.

Závěr zápasu okořenily další bitky

Sparta se ve třetí třetině zatáhla, při ojedinělé šanci ale znovu mohla vést o dvě branky, Vondrka však pálil do horní tyčky. Jenže dvě a půl minuty před koncem se v přesilovce podruhé v zápase trefil Hlinka a druhý gól zaznamenal do prázdné brány i Sabolič.

Samotný závěr duelu ještě okořenila další bitka; Kumstát ji svedl s Kleslou, který na body zvítězil. A následovala další šarvátka, tentokrát hromadná... Oceláře Pražané doma zdolali pošesté za sebou, hlavně dokázali stav semifinálové série snížit.

Semifinále play off hokejové extraligy - 3. zápas:
HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 17. J. Hlinka (J. Mikuš), 30. Sabolič, 58. J. Hlinka (Pilař), 60. Sabolič (Rolinek) - 38. Klepiš (Ružička). Rozhodčí: Fraňo, Pešina - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 12:14, navíc Buchtele (Sparta) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 10.281. Stav série: 1:2.
Sparta: F. Novotný - Ďaloga, J. Mikuš, Pilař, Polášek, Piskáček, Barinka, Eminger - Kumstát, Pech, Vondrka - Sabolič, J. Hlinka, Rolinek - Forman, D. Přibyl, Buchtele - Réway, Dragoun, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.
Třinec: Hrubec - Klesla, M. Doudera, Galvas, Linhart, Roth, Trončinský, od 60. navíc Foltýn - Hrňa, Klepiš, Ružička - Kreps, Plíhal, Orsava - Dravecký, Polanský, Adamský - Ciencala, Marek Růžička, Pechanec. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Reklama

Související témata: