Hlavní obsah

Doma už na titul sáhneme. Nemáme kam uhnout, věří Francouz

Litvínov

Třinečtí hokejisté na něj během finále vyslali už skoro dvě stovky střel, ale Pavel Francouz v pěti duelech pustil pouhých šest gólů a úspěšnost zákroků v letošním extraligovém play off dostal přes 96 procent. Na jeho úterním výkonu bude hodně záviset, jestli se konečně splní letitý litvínovský sen o titulu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Litvínovský gólman Pavel Francouz kontroluje očima puk letící mimo konstrukci jeho branky.

Článek

Uvědomujete si svou roli litvínovského trumfu?

Třinec se na mě snaží střílet ze všech stran a nemohu polevit ani na vteřinu, ale takový už je úděl brankáře. Že mi zatím moc gólů nedali, to je zásluhou i dobře fungujícího herního systému Litvínova. Jestli z toho mají Oceláři v hlavách nějaký blok, na to je třeba se zeptat jich. Kdyby to tak mělo být, tak jedině dobře.

Bylo těžké hodit za hlavu, že jste v pátém utkání stáli jen 35 vteřin od mistrovské radosti?

Není jiné řešení než na tohle zapomenout a myslet pozitivně. Třinec šel do power play naplno s absolutním rizikem. Nedostali jsme puk ven z pásma, Plíhal si ho pokryl tělem a srovnal bekhendem do horního růžku. Byla to i souhra náhod, ale o tom hokej někdy je. Ten zápas si museli užít fanoušci ze všech koutů republiky, bohužel jsme na konci byli ti méně šťastní.

Při nájezdech jste vychytal excelentní třinecké střelce Irgla s Klepišem, ale překonal vás Dravecký, kterému přitom puk poskakoval. Jak moc to mrzelo?

To je nejhorší, co vás může potkat, když ten hráč nemá kotouč pod kontrolou, a tak nějak spoléhá na náhodu při zakončení. Prosadil se díky složitě čitelné střele. Bohužel tam byl led nějaký špatný, protože našemu poslednímu střelci Robinu Hanzlovi puk vyloženě utekl. U Zbyňdi Irgla jsem měl zase štěstí, protože jsem mu tam nechal hroznou díru u tyčky a on mi to dal do betonu.

Jak jste z druhé strany kluziště viděl Hamerlíkovo zranění?

Nepříjemný pohled. V první chvíli jsem myslel, že Petera někdo sekl do vyrážečky, ale pak bylo vidět, že má vypadlé rameno. Snad se dá brzy do kupy, je mi ho líto.

Na litvínovské psychice nezanechala smolná nedělní porážka v Třinci žádné stopy?

Doufám, že doma už na titul sáhneme. Teď už jde fakt o vše. Určitě bychom ze soupeře měli větší strach, kdyby nám dal v pátém utkání nějaký nášup. Takhle víme, že jsme vyrovnaní a doma můžeme zrovna tak vyhrát, jak se to povedlo jim. Ani my už ale nemáme kam uhnout. Když ukážeme vše, co v nás je, snad půjde ten poslední krok zvládnout. Rozhodně nechceme jet zpátky do Třince k sedmému zápasu.

Takže si nepřipouštíte, že se váš boj o titul zamotává?

Ta série nebyla v žádném případě jednoznačná. I když jsme třeba měli dva zápasy k dobru, všechny byly hrozně vyrovnané do posledních vteřin. Rozhodovaly úplné maličkosti a myslím, že v tomto duchu se ponese série až do konce.

Porazí Litvínov v šestém finálovém zápase play off Třinec a bude se radovat z titulu?
Ano
66,9 %
Ne
33,1 %
Celkem hlasovalo 15122 čtenářů.

Reklama

Související témata: