Hlavní obsah

Irgl svůj příběh zlatým písmem nedopsal

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Pohádkový příběh, kterému chybí jen zlatá tečka v podobě premiérového extraligového titulu, prožil v letošní sezóně třinecký útočník Zbyněk Irgl. Ostravský rodák po návratu z KHL nejprve příchodem do bohatého Třince nazlobil vítkovické fanoušky, za pár měsíců ale i je zasáhla zpráva o nádoru na ledvině. Irgl musel na operaci, při které mu lékaři v novojičínské nemocnici zasaženou ledvinu odebrali.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Třinecký útočník Zbyněk Irgl po zásahu pukem do hlavy v sedmém finálovém utkání.

Článek

Pouhé tři měsíce od zákroku byl Irgl zpátky na ledě. „Cítím se nádherně. Stíhám všechno, tělo si ale teprve zvyká na zátěž. Uvidíme, zda vůbec půjdu do hry. V play off bych si ale strašně rád zahrál," svěřoval se počátkem března na prvním tréninku od operace Irgl.

Za další dva měsíce pak zkušený útočník opravdu do třinecké sestavy v pátém utkání semifinále proti Spartě Praha naskočil. Ledvinu mu chránil speciální pás. „Riziko nějakého úderu je, to už je ale můj problém. Jsem s tím smířený," říkal Irgl.

Návrat to byl velkolepý. První utkání od loňského listopadu rozhodl vítězným nájezdem, o dva dny později poslal brankou v 57. minutě utkání Třinec do finále proti Litvínovu. „Jeho návrat má v sobě příběh, kvůli kterému mu to samozřejmě všichni ze srdce přejí. Prošel si těžkou nemocí a dokázal se přesto ještě vrátit. Ale jako soupeř si říkáte, že ho do šance nemůžete pustit," litoval Rolinek rozhodujícího momentu semifinálové série.

Vítěze už známe, psali fanoušci na transparentu

Poklony si Irgl vysloužil pochopitelně i od spoluhráčů. „Jsme šťastní, že je zpátky. Obrovsky pomohl a vlastně i vyhrál zápas," vyzdvihoval Irglův přínos po pátém utkání obránce Milan Doudera. „Neskutečně do toho vstoupil. I po takové době to v sobě prostě má," oceňoval nejproduktivnější hráč třineckých Ocelářů v play off Erik Hrňa.

Jediným, kdo mlčel, byl Irgl. Až do konce play off odmítal fanouškům, kteří ho v jeho těžkých chvílích podporovali, sdělit své pocity. Třinečtí fandové měli i tak jasno. Rozvinutým transparentem s číslem 24 a nápisem „Vítěze už známe", to dali jasně najevo. Do finálové kapitoly téměř hollywoodského scénáře už Irgl tolik nepromlouval. Jediný bod získal za asistenci v prvním domácím zápase, z rozhodujícího sedmého utkání odehrál kvůli zásahu puku do hlavy necelé dvě třetiny.

Možná i proto nebyl Irglův dojemný příběh dopsán zlatým písmem. Nahradila ho událost neméně silná - historicky první titul pro hokejové město Litvínov. Přesto, pokud by někdo měl chuť natočit dojemný příběh s happyendem, je kam sáhnout. „Všem fanouškům strašně moc děkuji. Tu podporu jsem vnímal a moc si jí vážím," promluvil po prohraném finále Irgl.

Reklama

Související témata: