Hlavní obsah

Už i český hokej řešil užití meldonia. Zakázaná látka se našla v těle hráče Jihlavy

Praha

Už i český hokej musel řešit případ dopingu spojený s meldoniem. Výskyt nepovolené látky byl prokázán ruskému obránci Dukly Jihlava Alexandru Grebenjukovi po barážovém utkání s Karlovými Vary hraném 12. dubna tohoto roku. Rodáka z Chabarovsku ale disciplinární komise extraligy trestat nebude, neboť prokázaná koncentrace látky byla téměř čtyřikrát nižší než mezní hodnota stanovená Světovou antidopingovou agenturou WADA.

Foto: Jan Čech, http://www.hcdukla.cz/

Obránce jihlavské Dukly Alexandr Grebenjuk.

Článek

Disciplinárka se podezřením z porušení dopingových pravidel zabývala na základě sdělení Antidopingového výboru České republiky za přítomnosti zástupce tohoto výboru Jana Chlumského.

Podle předloženého rozboru dosáhla koncentrace zakázané látky v Grebenjukově případě 0,29 mikrogramu na mililitr moči. Ve směrnici Světové antidopingové agentury WADA z konce června 2016 je mezní hodnota meldonia pro vzorky odebrané mezi březnem až zářím letošního roku stanovena na 1 mikrogram na mililitr moči. Na stejné nebo nižší hodnoty má být při absenci dalších důkazů o užití látky nahlíženo jako na neexistenci zavinění sportovce.

A tak tomu bylo u Grebenjuka. Čtyřiadvacetiletý zadák se během vyšetřování hájil tím, že látku užil v zahraniční soutěži na základě doporučení lékařů, a to naposledy v listopadu loňského roku.

Čtyřikrát nižší koncentrace látky než ta tolerovaná

Ruskému hokejistovi nebylo prokázáno, že by meldonium požil po jeho zařazení na seznam zakázaných prostředků, což WADA učinila s platností od 1. ledna 2016. Koncentrace látky navíc byla skoro čtyřikrát nižší než tolerovaná mezní hodnota.

Proto se disciplinární komise nakonec rozhodla Grebenjuka netrestat a řízení s ním zastavit. Vycházela i ze Směrnice pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v České republice, v níž stojí, že: „jestliže sportovec nebo jiná osoba prokáže v jednotlivém případě neexistenci zavinění nebo nedbalosti, pak nebude uložen žádný zákaz činnosti, který by jinak připadal v úvahu".

Současně bylo zrušeno předběžné opatření disciplinárky, podle kterého se musel Grebenjuk až do vyšetření svého případu zdržet výkonu hráčské činnosti ve všech soutěžích řízených Českým svazem ledního hokeje.

Reklama

Související témata: