Hlavní obsah

Ton si splnil tři sny a je kanonýrem extraligy

PRAHA

Parádní večer zažil kanonýr pražské Sparty Petr Ton. Přestože v lednu utrpěl komplikovanou zlomeninu vřetenní kosti, už ve čtvrtek znovu naskočil do sestavy pražského celku a pomohl Spartě postoupit do play-off. K výhře 6:1 nad městským rivalem Slavii přispěl dvěma nahrávkami a gólem. Čtyřiadvacátý zásah v ročníku mu navíc přinesl cenu pro nejlepšího střelce extraligy.

Článek

Jako bonus si spoluhráč z útoku Jan Marek pohlídal vedení v produktivitě soutěže, takže Ton měl radost ještě větší. "Kvůli titulu kanonýra jsem ale nehrál. Když jsem se na začátku poslední čtvrtiny zranil, tak už jsem nevěřil. Jsem samozřejmě šťastný, že se mi to podařilo," liboval si po zápase v rozhovoru s novináři kladenský odchovanec.

Radost sparťana je ještě větší, protože klubový spoluhráč Jan Marek vyhrál kanadské bodování soutěže. "Poslední dva tři dny po zápase ve Vítkovicích jsem o takovém konci snil. Postoupit se Spartou do play-off, vyhrát střelce a Honza Marek by vyhrál bodování. Stačilo by mi, kdybychom postoupili, ale když vyšly takhle všechny tři sny, je to ještě lepší," byl spokojený dvaatřicetiletý forvard.

Ton má zápěstí zpevněné destičkou a lékaři mu start nedoporučovali. "Říkali, že v případě zranění bych mohl být až rok mimo. To se mi ale může stát kdekoliv a nastoupil jsem na vlastní riziko. Můžu taky uklouznout při špatném počasí a špatně upadnout," řekl Ton, který nastupuje se speciální sádrovou dlahou.

Tenisák ještě nezmáčkne

Osobně byl Ton rozhodnutý hrát až tehdy, když bude schopný zmáčknout synův tenisový míč. "Musel jsem to ale zrušit, protože bych se letos nedočkal. Poslední dva týdny posiluju s kilovou činkou a mačkám pěnový míček. Tenisák ještě nezmáčknu, ale vidíte - už jsem hrál," uvedl nejlepší střelec extraligy.

Svoji pozici na čele střelecké tabulky mohl Ton ještě zvýšit na konci druhé třetiny, kdy brankář Slavie Hronek hodil hůl a rozhodčí nařídili trestné střílení. To ale neproměnil. "Byl jsem rád, že jsem dostal důvěru. Až o přestávce mě napadlo, že mohl jet Honza Marek. Ten je zdravý, navíc bojoval o vítězství v produktivitě. Ale trenéři mě určili, tak jsem šel," řekl Petr Ton.

Sparta splnila cíl a probojovala se do vyřazovacích bojů. Ze šestého místa nastoupí v úterý na ledě Zlína. "Já osobně jsem velice spokojený, že jdeme zrovna na Zlín. Letos se nám na ně celkem daří. Ale soupeře si nejde vybírat a v play-off může vyhrát kdokoliv. Hlavně jsem rád, že hrajeme až v úterý a budu mít delší dobu na léčení zápěstí.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec