Hlavní obsah

Hromadná bitka v Liberci má dohru. Kanaďana, co napadl tři hráče, trest neminul

Aktualizováno

Kanadský hokejový útočník Pardubic Alexandre Mallet obdržel od disciplinární komise extraligy stopku na tři zápasy za to, že se v závěru nedělního utkání 17. kola s Libercem zapojil jako první hráč ze střídačky do šarvátky na ledě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Mojžíš (vpravo) z Liberce a Alexandre Mallet z Pardubic v hromadné šarvátce před koncem utkání.

Článek

Bílí Tygři vedli v předposlední minutě 4:2 a zdálo se, že zápas už se v klidu dohraje. Vše ale změnil zákrok pardubického obránce Jana Ščotky, který v plné rychlosti nevybíravým zákrokem na hrudník srazil Lukáše Vantucha.

Na ledě se okamžitě strhla hromadná bitka, do které se zapojilo hned několik hráčů. A nejen ti, kteří se zrovna nacházeli na ledové ploše. Ze střídačky jako první přijel do šarvátky i Mallet.

„Nejprve pěstí napadl Tomáše Mojžíše zaměstnaného probíhajícím soubojem se dvěma soupeři, následně atakoval Jaroslava Vlacha limitovaného jiným kontaktem. A nakonec i dalšího protihráče, který se mu v útoku snažil zabránit," vypočítával předseda disciplinární komise Karel Holý.

„Vzhledem k početnímu stavu hráčů na ledové ploše a indispozici Lukáše Vantucha byla důsledkem jeho jednání mimo jiné v úvodu nevyvážená potyčka čtyř hráčů domácích vůči sedmi hráčům hostů. Zjevným důsledkem jeho jednání byla eskalace šarvátky včetně zapojení dalších hráčů," pokračoval Holý.

Ščotka dodatečně trestán nebude

Hlavní sudí Pešina s Petružálkem udělili Malletovi dvojitý menší trest a osobní trest do konce utkání za bitku a o den později sáhla k dalšímu postihu i disciplinárka. Čtyřiadvacetiletý útočník přijde o derby s Hradcem Králové a o duely se Zlínem a Chomutovem.

Naopak Ščotka, jenž za svůj faul na Vantucha vyfasoval větší trest na pět minut a osobní trest do konce utkání za napadení, dodatečné suspendaci od disciplinární komise uniknul.

„Ščotka směřoval svůj zákrok na hrudník protihráče, který předtím převzal kotouč a byl v jeho držení. Nezneužil svého výhodnějšího postavení k tomu, aby zákrok vedl s ještě vyšší intenzitou, neodrazil se před ním a v době střetu držel ruce u těla, takže nedošlo k přímému zásahu oblasti hlavy nebo krku," vysvětlil Holý své rozhodnutí.

Reklama