Hlavní obsah

Tipuju, že za Kometu nastoupím. I táta to chce, u mě ale nikdo nikdy neví, směje se Havlát

Brno

Když na podzim 2015 odehrál kvůli zdravotním potížím za St. Louis Blues poslední dva zápasy v NHL, zdálo se, že jeho hokejová kariéra je u konce. Po víc než roce však Martin Havlát, mistr světa z roku 2000, hlásí velký návrat. Pětatřicetiletý útočník za sebou má už pár dnů v přípravě extraligového Brna.

Foto: Twitter

Martin Havlát na tréninku Komety Brno.

Článek

Oblečete dres Komety i v mistrovských utkáních?

Já v to doufám. Není to ovšem otázka jednoho či dvou týdnů. Chystám se postupovat krok za krokem. Nejprve musím pořádně potrénovat, a když mi to moje tělo dovolí, rád bych Kometě ve druhé polovině sezóny pomohl.

Počítal jste ještě s návratem na led?

Do listopadu nikoli. Považoval jsem svoji kariéru za uzavřenou. Jenže mi zničehonic zavolal majitel a kouč Komety Libor Zábranský a předložil mi tuto zajímavou nabídku. Řekl jsem mu, že rád po Novém roce z Ameriky dorazím. Hokej mi chyběl. Je to pro mě navíc poslední šance, jak si zahrát za Kometu. Jsem sice brněnským odchovancem, ale jako mladík jsem nastupoval pouze za někdejší Ytong.

Udržoval jste se v dlouhé pauze v kondici?

Do Liborova telefonátu jen tenisem. V závěru roku jsem ale začal ve Státech poctivě chodit na led. Většinou s Radkem Dvořákem, který mě v mé snaze zkusit ještě českou extraligu, kterou jsem nehrál od výluky v NHL v roce 2005, jednoznačně podpořil.

Jak se cítíte po dvou trénincích s brněnským mužstvem?

Docela dobře. Snažím si ještě i přidávat. Vždyť na rozdíl od ostatních kluků pro mě sezóna teprve začne. (úsměv).

Upřesníte, kvůli jakým zdravotním trablům jste byl před časem nucen ukončit šestnáctileté působení v NHL?

Raději ne. Prozradím jen, že to nebylo kvůli ramenu, které jsem měl v minulosti několikrát operované.

Sledoval jste na dálku výsledky Komety?

Samozřejmě. Vždyť v Brně jsem žil od dvou let a mám k němu vřelý vztah. Vím, že Kometa rozehrála tuto sezónu velmi dobře. A je mně naprosto jasné, po čem celý klub i fanoušci na jejím konci touží.

Především vysoké ambice brněnského celku jsou tedy důvodem vaší snahy o návrat?

Nebudu říkat, že ne, byť pro mě je tohle téma ještě hrozně vzdálené. Taky ale zkouším plnit přání rodiny a hlavně táty, který mě chce vidět hrát v brněnské hale. Bylo by krásné tady definitivně ukončit kariéru.

Jak vás přijala kabina Komety?

Trénoval jsem s mužstvem už nějaký čas v létě, tak v tom nebyl žádný problém. Užívám si, že se v šatně mluví česky, je v ní velká sranda. Některé kluky znám pochopitelně dobře už z minulosti. Třeba Martina Erata z NHL, Ondru Němce z nároďáku a proti Leoši Čermákovi jsem kdysi nastupoval v extralize ještě za Třinec. Je to už stejný veterán jako já. Je tady ale i celá řada šikovných mladíků. Tým je silný, určitě má na to něco velkého dokázat.

Troufnete si tedy tipnout, zda u toho budete i vy?

Tipuju, že za Kometu nastoupím. U mě ale nikdo nikdy neví (smích).

Reklama