Hlavní obsah

Honili jsme puk jako horký brambor, naříkal po porážce s Plzní kouč Vítkovic

Ostrava

Oslava osmdesáti let od prvního ligového utkání Vítkovickým úplně nevyšla. Případným vítězstvím se mohli ostravští hokejisté při shodě okolností podívat do první šestky, v červených replikách dresů z roku 1937 ale prohráli s Plzní 2:4 a po devíti zápasech s bodovým ziskem vyšli naprázdno a zůstali sedmí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Plzeňský brankář Matěj Machovský při utkání v Vítkovicemi.

Článek

Rozhodující náskok získala Škodovka už v prvních pěti minutách, když po brankách Indráka a Kubalíka vedla dva nula. „Nevím proč, jestli to bylo těmi dresy, nebo tou sérií, ale vstoupili jsme do utkání strašně. První třetinu jsme nezvládli, a i když se naše hra postupem času zlepšovala, pořád jsme honili puk po ledě jako horký brambor," vykládal trenér Vítkovic Pavel Trnka.

Důvod k oslavě tak měli hlavně Západočeši a v jejich brance opavský odchovanec Matěj Machovský. „Chodil jsem tady jako kluk, trénoval jsem tady a nyní tu velmi rád vyhrávám," svěřoval se brankář, který měl v minulosti do Vítkovic nakročeno.

Ostravské prostředí 23letý gólman velmi dobře zná, červené vítkovické dresy, které připomínaly původní svetry, v nichž Vítkovice 3. ledna 1937 remizovaly se Spartou 1:1, jej udivily. „Když v nich vyjeli na led, byl jsem překvapený, protože jsem v nich Vítkovice ještě neviděl. Je ale fajn, že se takové milníky oslavují," pověděl gólman, jehož otec i děda hrávali hokej za Opavu.

„Jsem první brankář v rodině, ale děda mi vyprávěl, že gólman býval v jejich době šitý tak čtyřikrát za trénink. To bych zažívat nechtěl," smál se Machovský. Své předchůdce. „Moc toho na sobě tenkrát neměli, jen koženou rukavici a vyrážečku. Puk z branky hlavně vykopávali. Dnes je to k pousmání, ale smekám před nimi," řekl.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice