Hlavní obsah

Fair play gesto Dernera. Klobouk dolů, navíc v tak vyrovnaném zápase, smekl kouč Hradce

Liberec

Hokejisté Liberce udělali rázný krok k obhajobě Prezidentského poháru pro vítěze základní části extraligy. Úřadující mistr a lídr tabulky zdolal ve 48. kole třetí Hradec Králové 2:1 a navýšil svůj náskok na čele před druhým Třincem už na devět bodů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lukáš Vantuch (vlevo) z Liberce a Alexandre Picard z Hradce Králové.

Článek

U obou gólů domácích v duelu s Mountfieldem byl útočník Lukáš Vantuch, který ještě v minulé sezóně působil právě v Hradci Králové. Nejprve otevřel skóre a poté krátce po návratu z trestné lavice nahrával obránci Mojžíšovi na jeho premiérový gól v sezóně.

„Byl to náročný zápas ve velkém tempu. Hradec v poslední době hraje výborně, ale dobře jsme se na něj připravili. Podali jsme týmový výkon a skvěle nám zachytal Janko Lašák," líčil Vantuch, jemuž se zřejmě osvědčila znalost soupeře z loňska. „Snažili jsme se hrát jednoduchým způsobem a zápas jsme brali už jako zkoušku před play off. Něco jsem v Hradci zažil a s některými kluky jsem dál v kontaktu. Přeji jim hodně štěstí, ale teď jsem v Liberci a jsem rád, že se nám daří," svěřil se vytáhlý útočník. Prvního místa v tabulce si moc cení. „Je to vyjádření každodenní práce a toho, co odvádíme na tréninku i v zápasech. Snad nám to přinese ovoce i v play off, kdy budeme mít na začátku výhodu domácího prostředí," zamyslel se Vantuch.

Fair play gesto od Dernera

Liberecký obránce Lukáš Derner prokázal ve vypjaté bitvě gesto fair play, když odvolal vyloučení hráče soupeře. „Dostal jsem čistý hit, a první, co mě napadlo, že faul to nebyl. Hlásil jsem to rozhodčímu. Myslím, že by to udělal každý. V extralize se takhle zachovali i jiní hráči. Nevidím v tom nic výjimečného," mínil Derner.

„Jestli Derner odvolal trest pro protihráče, tak je to správná věc, která se v lize vidí víc a víc. Ocenil to soupeř, naši fanoušci i střídačka. Zápas jsme vyhráli, takže se sešlo několik dobrých faktorů najednou," konstatoval uznale liberecký trenér Filip Pešán. „Klobouk dolů, sportovní gesto zaslouží uznání," přidal se hradecký kouč Václav Sýkora. „V takhle vyrovnaném zápase to mohlo rozhodnout definitivně o výsledku. O to víc vynikl čin libereckého beka," dodal trenér východočeského celku.

Pešán: Málo gólů, ale hokej se musel líbit

Trenéři se vyjádřili i k samotnému průběhu zápasu. „Byl velmi vyrovnaný, dynamický. I když nepadlo tolik gólů, divákům se musel hokej líbit. Z počátku jsme byli trošku opatrní, přesto jsme vedli 2:0," bilancoval liberecký Filip Pešán. „Inkasovaný gól v přesilovce nás přibrzdil a od půlky zápasu jsme nebyli lepším týmem. Ale chtěli jsme uhrát zbytek utkání bez další obdržené branky, což se nám nakonec povedlo," oddechl si kouč mistra.

Hradecký Václav Sýkora charakterizoval zápas jako vyrovnaný. „Připravovali jsme se na počáteční tlak domácích. Ač se hrálo rovnocenně na obou stranách, soupeř potrestal naše dvě zaváhání v předbrankovém prostoru. A to se ukázalo jako rozhodující. Pak jsme sice snížili, ale nedokázali jsme si vytvořit příliš mnoho střeleckých příležitostí."

Mountfield nestihl vyrovnat. „Přibrzdilo nás čtyřminutové oslabení, navíc jsme během zápasu ztratili dva hráče a dohrávali jsme na málo lidí, kteří bojovali se sebezapřením. Projevila se únava a hra se nám trošku rozpadla. Liberec si závěr zkušeně pohlídal. Rozhodl poctivý výkon domácích, kteří uplatnili sílu i v osobních soubojích," analyzoval hradecký kouč.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice