Hlavní obsah

Z extraligy zmizí remízy, o vítězi budou rozhodovat i nájezdy

PRAHA

V hokejové extralize budou v základní části i v případě nerozhodného stavu po prodloužení rozhodovat o vítězi po vzoru Euro Hockey Tour samostatné nájezdy. Další novinku zavedla Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK) na své středeční valné hromadě ve Velké Bíteši i ve vyřazovací části.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

V extralize budou nadále působit tři profesionální rozhodčí.

Článek

Případné páté zápasy nově zavedeného předkola play-off a sedmé duely sérií vyřazovací části se v nastaveném čase budou hrát až do rozhodnutí v dvacetiminutových intervalech vyplněných klasickými přestávkami.

ČTK to ve čtvrtek řekl ředitel extraligy Stanislav Šulc. Změní se také bodové ohodnocení v dlouhodobé části, protože z nejvyšší soutěže zmizí remízy. Vítěz v normální hrací době získá tři body, poražený žádný. Pokud bude po šedesáti minutách hry nerozhodný stav, vítěze určí buď prodloužení, nebo až samostatné nájezdy. Úspěšnější tým bude oceněn dvěma body, neúspěšný jedním. V nájezdech se pojede série po třech a až pak po jednom. Podle stejného modelu se bude podle nedávného rozhodnutí kongresu Mezinárodní hokejové federace hrát i na mistrovství světa.

"Prodloužení se bude hrát ve čtyřech proti čtyřem jako dosud. Před nájezdy se udělá suchá úprava pruhu ledu k brankám, aby nebyl pro jejich exekuci špatný. Gól si do osobních statistik připíše hráč, jehož nájezd rozhodne o vítězství," řekl Šulc. Led se bude upravovat před nájezdy i v play-off.

Hra až do rozhodnutí

Pokud ale dojde na pátý zápas série v předkole play-off či na sedmý duel ve čtvrtfinále, semifinále či finále, bude se hrát až do rozhodnutí. "Prodlužovat se bude až po úpravě ledu a vždy dvacet minut až do rozhodnutí. Hrát se bude pět na pět," přiblížil Šulc. V ostatních zápasech play-off se hraje při nerozhodném stavu nadále desetiminutové prodloužení ve čtyřech proti čtyřem a pak následují případně nájezdy. "Zůstává v platnosti i pět sérií a pak případně po jednom," připojil Šulc.

Nový ročník extraligy odstartuje v pátek 8. září a poslední 52. kolo základní části je naplánováno na úterý 20. února 2007. Období od 23. února do 1. března je v termínové listině vyhrazeno pro předkolo play off, v němž se utkají na tři vítězná utkání sedmý tým dlouhodobé soutěže s desátým a osmý s devátým. Pro nejlepší šestici týmů začne boj o titul od 3. března a nejpozději bude korunován nový šampion v pondělí 16. dubna.

Při sestavování termínové listiny vyšli zástupci klubů vstříc české reprezentaci. "Respektovali jsme ve větší míře přání svazu, aby se před turnaji Euro Hockey Tour hrálo extraligové kolo naposledy v pátek a nikoliv v neděli. Vyšli jsme vstříc, aby reprezentanti měli více času na regeneraci a přípravu," řekl Šulc.

Tři profesionální rozhodčí

APK to akceptovala i přesto, že je to prý pro ni nevýhodné. "Je to pro nás ztráta tří nedělních termínů, v nichž je prokázáno, že chodí na extraligu více lidí než ve všední den. Termín" v týdnu tak přibude," podotkl. Po turnajích EHT se bude hrát nejdříve nikoliv v úterý, ale až ve středu.

Nadále budou v soutěži působit tři profesionální rozhodčí. Zůstávají jimi i pro nadcházející sezonu Milan Minář a Martin Smeták, Radka Husičku nahradí ostřílený mezinárodní sudí Vladimír Šindler. Novinky nastaly i v pravidlech o výstroji gólmanů. "Brankáři nesmějí od nové sezony používat návleky na brankářské kalhoty," uvedl Šulc. Kluby musejí také používat už jen branky s pružným ukotvením konstrukcí, jak to předepisují i pravidla v soutěžích IIHF. "Některé kluby je už používaly, teď je to povinné pro všechny," dodal Šulc.

Zrušeno bylo pro nadcházející sezónu exhibiční Utkání hvězd, v němž se v posledních čtyřech letech potkával výběr české a slovenské extraligy. "Zájem a podíl hráčů na této akci nebyl takový, aby to bylo adekvátní vynaloženým prostředkům a úsilí pořadatelů. Nebyla to velká propagace hokeje. Dohoda se slovenskou stranou skončila, takže jsme ji jen neobnovili," navázal Šulc. V plánu je místo toho opětovné zavedení letního poháru. "V plánu je od léta 2007 a měl by být zahrnut do přípravy klubů před sezonou."

Jech novým prezidentem APK

APK zvolila za svého nového prezidenta Ctibora Jecha, generálního manažera Liberce, který nahradil v pozici Luboše Koželuha. Nový generální manažer Plzně dal své křeslo k dispozici na konci dubna po odchodu ze stejného postu ve Spartě. "Prezident APK je podle stanov členem výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje, kde Luboše Koželuha nahradí Ctibor Jech," doplnil Šulc. Viceprezidentem APK zůstal znojemský prezident Jaroslav Vlasák.

Podle dalšího rozhodnutí valné hromady APK nebudou v extralize hráčům udělovány druhé asistence u branky, což je novinka, která v jiných hokejových soutěžích neexistuje. Do tabulky produktivity si tak zapíší body jen střelec a první nahrávač.

Vsetín musí potvrdit vyrovnání dluhů

Tyto změny tak navazují na další, o kterých rozhodla APK už na své dubnové valné hromadě. Zrušila tehdy baráž o extraligu s tím, že se v příští sezóně nebude z nejvyšší soutěže sestupovat. V návaznosti na to rozšířila počet postupujících do vyřazovacích bojů z osmi na deset. Padlo také omezení o počtu cizinců, kteří za klub smějí nastoupit v jednom zápase.

Po zrušení baráže se může dostat do nejvyšší soutěže jen vítěz první ligy při splnění dalších stanovených podmínek jen při zaplacení vysoké kauce 25 miliónů korun. K účasti v nejvyšší soutěži musí každý ze 14 extraligových klubů letos do 20. června předložit bankovní záruky, že je v jeho silách bez problémů dokončit sezónu. "Byla potvrzena i platnost podmínek pro vsetínský klub. Do 20. června musí být jasno, jak se Vsetín vypořádá s dluhy a pohledávkami," dodal Šulc. Pokud klub, který uhájil extraligu v baráži proti Ústí nad Labem, neuhradí dluhy, nebude mu udělena licence.

Program 1. kola extraligy v ročníku 2006/07 (8. září):
Moeller Pardubice - Vsetínská hokejová, Rabat Kladno - Chemopetrol Litvínov, Hamé Zlín - Vítkovice Steel, Lasselsberger Plzeň - Slavia Praha, Sparta Praha - Znojemští Orli, Energie Karlovy Vary - Bílí Tygři Liberec, Oceláři Třinec - České Budějovice.

Reklama