Hlavní obsah

Lašák věřil, že gól nedostal. Když sudímu stačí jen dedukce, tak si to obhájí, štve libereckého brankáře

Brno

Po 12 letech zažil brankář Ján Lašák v extraligovém play off takřka stejnou situaci. Vymrštil ruku proti střele a na hraně brankové čáry skryl puk v lapačce. Zatímco v roce 2005, když chytal za Pardubice, sudí branku neuznali, v úterním duelu ukázali po ráně brněnského Kováčika na středový kruh. Liberec prohrává ve finále 0:3 na zápasy a je na tom bledě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Puk je v lapačce libereckého Jána Lašáka zřejmě za brankovou čarou. Po dlouhém zkoumání u videa byl uznán gól. Zleva Adam Jánošík z Liberce a Marcel Haščák z Brna.

Článek
Fotogalerie

Takže byl to z vašeho pohledu gól?

Bylo to velmi těsné, sám jsem nevěděl, jestli to byl gól, nebo ne. Bylo to hrozně na hraně, ale hlavně tam nebyl čas nad tím přemýšlet. Ta střela přišla rychle a já ruku tahal pryč z branky. Neumím to posoudit, ale pravidlo zní, že puk musí být za brankovou čárou dokazatelně, všechny dedukce, jestli tam byla ruka, nebo nebyla ruka, jsou zbytečné. Viděli jsme to také v NHL, že brankář se s pukem sklouznul do branky, ale když puk nevidíte za brankovou čárou, tak by gól neměl být.

Jenže v NHL je to trochu jinak, tady stačí, že sudí je přesvědčen o tom, že puk je celým objemem v brance.

Tak potom je to dedukce rozhodčího, ale když se podíváte na ten záznam, tak jsem puk neměl v košíku, ale v dlani. Nechytil jsem to ideálně a to může hrát velkou roli. Sudí jsou jen lidé, i když to byla specifická situace a měli čas to rozebrat a použít několik záběrů. Pokud je pravidlo, že stačí dedukce, tak si to sudí obhájí a má alibi.

Jaký výrok jste čekal?

V tu chvíli jsem se snažil myslet pozitivně, že to gól nebyl.

Vzpomenete si na situaci z play off 2005, kdy na vás střílel Aleš Kotalík, vy jste vytáhl skoro stejný zákrok a rozhodčí gól neuznali?

Ano, bylo to velice podobné. A to jsou ty detaily. Puk na placírku trefil tyčku a to mi dalo šanci chytit ho včas. Na kameře to vůbec nebylo vidět, to jsem viděl jen já. Po 12 letech už bych se přiznal, ale tehdy to opravdu nebyl gól. Ale byl bych strašně nerad, kdyby to vyznělo, že se vymlouváme. Není čas na plakání, měli jsme bojovat a šlapat dál. Všechno jsme měli ve svých rukách.

Dá se ještě finálová série zvrátit?

Je to kritická situace, ale viděli jste sami, že první zápas rozhodla jedna střela, další zápas gól v prodloužení, a třetí utkání v uvozovkách gól, negól. Rozhodují strašné maličkosti. Třeba se to teď obrátí na naši stranu, ale obrátí se to jen ve chvíli, kdy tomu půjdeme naproti. Na náhody nevěřím, všechno v životě je potřeba si zasloužit a tohle je jediná cesta. Musíme tomu věřit, pro ty lidi z Liberce chceme sérii ještě vrátit k nám. Od prvního do posledního hráče si to musíme zasloužit, třeba i to jedno vítězství ve finále.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Extraliga play off 2017

  • Předkolo

  • Vítkovice - logo Vítkovice Plzeň - logo Plzeň
    2 : 3
  • Chomutov - logo Chomutov Mladá Boleslav - logo Mladá Boleslav
    3 : 2
  • Čtvrtfinále

  • Liberec - logo Liberec Plzeň - logo Plzeň
    4 : 2
  • Třinec - logo Třinec Chomutov - logo Chomutov
    2 : 4
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Litvínov - logo Litvínov
    4 : 1
  • Sparta - logo Sparta Brno - logo Brno
    0 : 4
  • Semifinále

  • Liberec - logo Liberec Chomutov - logo Chomutov
    4 : 2
  • Hradec Králové - logo Hradec Králové Brno - logo Brno
    2 : 4
  • Finále

  • Liberec - logo Liberec Brno - logo Brno
    0 : 4