Hlavní obsah

Kdyby nezmenšili led, asi by se mi do Vítkovic tolik nechtělo, přiznává Lev

Ostrava

Kromě několika zápasů za Ústí nad Labem, znojemské Orly a Klatovy hrál útočník Jakub Lev zatím pouze v Plzni. Po čtrnácti letech v jednom klubu už ale potřeboval změnu. A vybral si Vítkovice. Mnohé tím překvapil, produktivní útočník ale věří, že zvolil správně a s ostravským týmem si brzy zahraje o svůj druhý extraligový titul. Ten první získal, s 312 extraligovými zápasy v řadě aktuální rekordman v počtu odehraných utkání bez absence, v sezóně 2012/2013.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Jakub Lev.

Článek

Váš přestup z Plzně do Vítkovic nevypadá jako nějaký velký krok směrem vpřed. Proč jste si vybral právě Vítkovice?

Nabídek z extraligy jsem měl více, ta vítkovická mě oslovila tím, jakou tady mají filozofii, co se tady snaží nastavit. Mluvil jsem s trenérem a řekl jsem si, proč to nezkusit. Věřím, že to krok dopředu určitě bude.

Co přesně se vám na Vítkovicích líbilo?

Má to tady hlavu i patu. Manažeři vědí, jak poskládat tým. Nechtějí přivádět velké množství hráčů, a to platí i o odchodech. Většina hráčů podepsala dlouhodobé smlouvy, takže by si to mohlo sednout a mohli bychom udělat větší úspěch.

Věříte, že se ve Vítkovicích dočkáte po zlatu ze sezóny 2012/2013 s Plzní svého druhého titulu?

Každý chce vítězit a já nejsem jiný. Když se vyhrává, tak to každého víc baví. Nás hokejisty i fanoušky.

Vítkovice měly minulou sezónu problém dávat góly. Bavili jste se s trenérem Jakubem Petrem, čím to bylo?

Zatím jsme se bavili jen chvilku, hokej jsme ale tolik neřešili. Bavili jsme se spíše o bydlení v Ostravě, zda nepotřebuju s něčím pomoct. K hokeji se teprve dostaneme.

Střílení gólů by ale měl být váš prvořadý úkol, že?

Samozřejmě. Berou mě sem, abych dával góly a sbíral body.

V minulé sezóně jste Plzni pomohl vyřadit Vítkovice v předkole play off. To už jste věděl, že se po sezóně postěhujete právě do Ostravy?

Jasné to nebylo. Bavili jsme se o té možnosti, ale definitivně to domluvené ještě nebylo.

Ale už jste věděl, že s Plzně odejdete?

Už loni v listopadu loňského roku jsem vedení klubu oznámil, že chci jít jinam, aby s tím počítali. Byl jsem tam už velmi dlouho a přišel čas na změnu. Myslím, že s tím neměli problém a vyšli mi vstříc.

Jaké to bude přijet do Plzně jako soupeř?

Sám jsem na to zvědavý. V Plzni jsou specifičtí fanoušci, celá extraliga se o tom baví a těším se, že je poznám jako soupeř.

Vítkovická Aréna vám sedí?

Dlouho jsem ji neměl rád a kdyby tady pořád bylo to široké hřiště, tak si nejsem jistý, že by se mi tady úplně chtělo. Ale tím, že se hrací plocha zmenšila a jsou tady stejné rozměry jako v Plzni, nebo na většině stadiónech v extralize, tak mi to pomohlo v rozhodování.

V Plzni jste hrál jednu sezónu se slovenským obráncem Petrem Čerešňákem, který předtím působil právě ve Vítkovicích. Radil jste se s ním?

Ptal jsem se ho, jaké to tady je a jestli je dobré sem jít. Podal mi samé dobré reference, takže mi to usnadnil.

Jaké byly Vítkovice jako soupeř?

Hodně dobře bránily a většinou nepadalo moc gólů, i když byly i zápasy, kdy to jednomu nebo druhému do branky napadalo. Ale dlouhodobě se o Vítkovicích ví, že mají hlavně kvalitní defenzívu.

Místo volna po sezóně jste byl českým národním týmem v dějišti mistrovství světa. Do hry jste ale nezasáhl. Jak jste to prožíval?

Byla to pro mě první zkušenost na takovém velkém turnaji, takže jsem byl na jednu stranu rád, že jsem v nominaci byl. Bohužel jsem se do sestavy nakonec nedostal. Trochu mě to mrzelo, protože jsem si chtěl zahrát. Ale alespoň jsem poznal, jak to chodí, kluky z NHL.

Po vyřazení ve čtvrtfinále se na národní tým znovu snesla kritika. Jak jste to jako jeho součást bral?

Na každém turnaji se čeká, jak dopadne čtvrtfinále. Když se vyhraje, tak se oslavuje, když ne, tak se hledají chyby. Nevím, jestli to můžu úplně hodnotit, ale myslím si, že ta kritika byla zbytečná.

Šampionát skončil před pár dny a už jste v přípravě. Přišel jste o dovolenou?

Měl jsem deset dvanáct dní volna, takže na dovolenou pojedu až v létě. Přijel jsem do Ostravy na začátek přípravy, ale domluvil jsem se s trenéry, že mi dají ještě pár dní volno. Vracím se do Plzně, kde budu trénovat s mým kondičním trenérem a k týmu se připojím někdy v příštím týdnu.

Reklama

Související témata: